Fetmaforskare: Även Sverige borde ha en sockerskatt

Uppdaterad
Publicerad

Professor Claude Marcus tycker inte att sockersug är så svårt att bli av med som det påstås.

Programmet Korrespondenterna berör i flera reportage sockret som ofta leder till fetma och ohälsa.

I Sverige arbetar Claude Marcus, professor på Karolinska institutet, med överviktiga barn.

Det farliga sockret

– För många av de feta barn jag jobbar med är fetman en kris. Man mår både fysiskt och psykiskt dåligt, och man har problem socialt.

En del barn väger upp till 200 kg, hur kan det gå så långt?

– En del av de här barnen har en förmåga att väldigt snabbt gå upp i vikt, kanske tio kg på en månad, de märker det knappast. Och får man då dåliga vanor så kan det fortsätta och det är svårt att stoppa. Och tonåringar har svårt att ta råd från andra i alla sammanhang, så det är svårt.

Vad är svårast för de barn du möter?

– Jag tror det är det här med att helt byta livsstil. Man måste bryta sina vanor, man måste äta mer regelbundet, mindre, kanske inte alltid äta sig mätt. Det är en kris att ändra sina vanor så mycket.

Vad gör att ungdomar ändrar sitt beteende?

– Det är ofta vi undrar över det. Vissa går i flera år utan att klara av det, och så plötsligt har de betämt sig, oklart varför.

Är det svårare för en ungdom än en vuxen att bryta mönstret?

– Det är nog svårare för en tonåring att hantera regelbundna vanor, det har vi märkt.

I Korrespondenterna menar Robert Lustig, professor i barnmedicin, att sockerkonsumtionen är det hälsomässigt största misslyckandet i människans historia. Socker är en beroendeframkallande drog, ungefär som alkohol. Och eftersom det finns överallt kan man inte minska eller sluta helt med sin konsumtion.

– Det här är ett system som har skapats av och för mattillverkarna, säger Robert Lustig, för att få oss att äta mer. Det gäller inte bara i USA utan över hela världen.

Han menar att tillsatt socker är ett så pass stort hot mot hälsan att staten behöver agera. Det borde startas rättsprocesser mot dem som tillsätter socker i onödan i maten. Samma typ av processer som drevs mot tobaksindustrin, säger han.

– Vi har ett gigantiskt hälsoproblem, men politikerna gör ingenting.

Socker, salt och löpning

Men Claude Marcus tycker det är fel att kalla socker en drog. Han menar att det är som med andra livsmedel som vi kan vänja oss vid att äta för mycket av. Som salt. Eller för den delen löpning, det kan också bli som en drog för vissa. Och han menar att sockersuget inte är så svårt att bli av med.

– Håller man upp några dagar eller en vecka så är det över, det tar inte längre tid än så, menar han.

I Finland har man en sockerskatt, är det bra?

– Ja, det tror jag. Det borde vi ha i Sverige också och använda de pengar man får in där och ta bort momsen på frukt och grönt. För de senaste 20 åren har de priserna gått upp medan priserna på socker och läsk gått ned, säger Claude Marcus.

Och det bästa rådet för att ta bort sockersuget?

– Att bestämma sig för att nu ska jag inte äta socker på en vecka.

Se Korrespondenterna i kväll klockan 20.00 – SVT Play och SVT 2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det farliga sockret

Mer i ämnet