Den som har rätt till sjukvård och tandvård i Sverige kan sedan 2004 i efterhand ansöka om ersättning för vårdkostnader i annat EU-land. Även privat vård har ersatts. Ungefär var tionde ansökan har fått avslag.
Den nya lagen föreslås gälla endast offentlig vård. Vårdminister Ylva Johansson säger till DN att dagens system är orättvist, och Försäkrings- kassan har tidigare kritiserat det.
Tidigare krävdes det förhandstillstånd för att få sin utlandsvård betald av Försäkringskassan. Kravet slopades i början 2004 och sedan dess har allt fler rest utomlands för att få vård. Vid slutet av 2005 hade 1.100 ersättningar beviljats i efterhand, skriver DN.
Socialdepartementet föreslår en ny lag från 1 januari 2007 där det ska krävas förhandstillstånd för att få ersättning för planerad sjukhusvård i ett annat EU- eller EES-land. Det blir landstingen och inte Försäkringskassan som ska betala.
Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson säger till DN att skrivelsen nu ska ut på remiss. Hon tycker inte dagens system är bra.
– Det är orättvist att de de som har råd kan åka för att sedan kanske få betalt i efterhand.
Enligt förslaget ska det bara gå att få förhandstillstånd för sjukdom som skulle ha bekostats av den offentliga vården i Sverige, inte för privat vård.
Ylva Johansson säger till DN att hon vill att möjligheten till vård i andra EU-länder ska finnas kvar och att hon önskar ett gemensamt direktiv om patientrörlighet inom EU.