– Jag har förståelse för om man tycker att det tar för lång tid, säger Jonas Bäckstrand, Haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör, till Sveriges radio Ekot. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svaren om hålen i Estonias skrov får vänta

Uppdaterad
Publicerad

Svaret på hur de två hålen i passagerarfärjan Estonias skrov orsakades får fortsatt vänta. Haverikommissionen kommer tidigast nästa vår att genomföra sådana undersökningar, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Jag har förståelse för om man tycker att det tar för lång tid, säger Jonas Bäckstrand, Haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör, till radion.

De tidigare okända hålen i skrovet upptäcktes när dokumentärfilmare gick ned med en dykrobot. Det ledde till krav om nya utredningar av Estoniakatastrofen som inträffade 1994.

Lagen om gravfrid vid vraket har ändrats av regeringen för att möjliggöra nya undersökningar.

Regeringen har också i vårändringsbudgeten avsatt 21,5 miljoner kronor extra till Haverikommissionen för att genomföra dykningar under 2021. Men dessa dykningar kommer endast att undersöka bottenförhållanden på platsen.

– Vi behöver ju överväga om vi till exempel behöver flytta på vissa delar av bottenmaterial för att komma åt på ett bra sätt, säger Jonas Bäckstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.