Svårt att komma åt pengatvätt

Uppdaterad
Publicerad

Lagen är tandlös och gör att det är svårt att komma åt penningtvätt. Därför vill regeringen nu utreda om det går att skärpa regelverket.

En splitter ny bil som köps mot kontantbetalning. Snabba överföringar av stora summor pengar. Sätten att tvätta pengar på, som kommer från brottslig verksamhet, är många.

-Kriminella är väldigt fiffiga, det finns många varianter. Ofta är det så att man för över pengar till helt andra verksamheter, köper värdepapper, fastigheter och annat. Men ofta hanteras ju pengar via banker, och det gör ju att det är där man ska sätta in varningsklockorna, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Med den nuvarande lagstiftningen har det varit svårt att komma åt penningtvätt även om misstankarna finns. Men det vill regeringen nu ändra på.

Vid det uppmärksammade så kallade helikopterrånet i Stockholm fick rånarna med sig drygt 39 miljoner kronor, och de pengarna saknas fortfarande.

De som begick rånet, några kanske fälls, men sen när de kommer ut så kanske de har väldigt mycket pengar?

-Ja, och det är ju väldigt tråkigt om det skulle vara på det sättet. Det är viktigt att vi har regler som gör att vi kommer åt när man ägnar sig åt att föra över pengar. Och dels att vi har regler som gör att man kan ta de egendomar och de förmögenheter som byggs upp, säger Beatrice Ask.

Ett problem är enligt justitieministern att med den nuvarande lagen måste åklagarna nästan bevisa vad det är för tidigare brott som pengarna kommer ifrån för att få någon fälld.

Polisen hinner inte med

Ett annat bekymmer är att när bankerna rapporterar något de tycker är misstänkt, så får de i dagsläget inte stoppa transaktionen. Det gör att polis och åklagare inte hinner ingripa.

-Jag tror det är alldeles nödvändigt att ha en modernare lagstiftning som är lätt att använda för åklagare och domstolar. Det finns ju rättsäkerhet också, och krav på att man hanterar det här rätt. Men det borde räcka att man kan koppla det till brottslig verksamhet. Att riktigt reda ut var hundralapparna kommer ifrån, från vilken stöld, det är faktiskt rätt besvärligt, säger Beatrice Ask.

Regeringen har nu gett straffrättsprofessorn Petter Asp uppdraget att utreda frågan, för att komma med förslag på hur lagen kan bli vassare. Han ska bland annat titta på hur lagen behöver se ut för att det ska vara möjligt att tillfälligt stoppa misstänkta transaktioner, så polis och åklagare hinner utreda om det rör sig om penningtvätt.

Utredningen ska vara klar i februari 2012.

Linda Bock

Thomas Lundström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.