Svårt coronasjuka får ebolamedicin

Uppdaterad
Publicerad

Personer som är svårt sjuka i covid-19 i Sverige har för första gången behandlats med ett experimentellt läkemedel som utvecklats mot ebola, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Läkemedlet Remdesivir är inte godkänt men kan ges efter att Läkemedelsverket gett sitt tillstånd.

– Man vet ju att Remdesivir har en väldigt bra effekt i provröret både på det här viruset och dess släktingar. Man vet också att läkemedlet har effekt på sars-viruset och mers-viruset, säger professor Anders Sönnerborg, ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, till radion.

Medicinen togs fram mot ebola men visade sig inte vara tillräckligt effektiv. Flera studier pågår nu för att se om det har effekt mot coronaviruset.

Svårt sjuka får medicinen

I Sverige har ett fåtal patienter fått medicinen. Ett så kallat compassionate use-program har inletts av tillverkaren, vilket innebär att substansen kan ges på humanitär grund när inga andra läkemedel finns.

– De få svenska patienterna som fått tillgång till det här läkemedlet är svårt sjuka och det här är en åtgärd som vi gör för att förbättra deras tillstånd. Det är inte möjligt att efter bara några dagar utvärdera effekten, säger Anders Sönnerborg till Ekot.

Huvudproblemet enligt Sönnerborg är att det inte finns några större studier av hur verksam medicinen är mot coronapatienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.