Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningsministern om studenters ekonomi: ”Regeringen fullt medvetna” Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Studentkårernas larm: CSN räcker inte till – trots höjning

Uppdaterad
Publicerad

Många studenter har det skralt i plånboken i en tid av stigande inflation och höga elpriser. Studiemedlet ska höjas vid årsskiftet – men det räcker inte till, enligt de studentkårer som SVT Nyheter pratat med.

– Folk avbryter sina studier för att de inte har råd, säger Anton Sánchez Sulejmani, ordförande i Uppsala studentkår.

Vid årsskiftet höjs studiemedlet med 8,7 procent,  i enlighet med det nya prisbasbeloppet. Det innebär runt tusenlapp i månaden för en heltidsstuderande högskolestudent.

Men det räcker inte hela vägen, enligt Sofia Holmdahl, förbundsordförande för Stockholms studentkårer, SSCO. Sofia Holmdahl tycker att studiemedlet borde höjas ytterligare.

– Folk har det jättetufft nu. De kontaktar oss och är oroliga över hur de ska få ihop det, säger hon.

Redan innan levnadskostnaderna började öka beräknade SSCO i sin rapport Stockholms studentbudget att en student i Stockholm gick back närmare 2700 kronor i månaden.

Enligt Sofia Holmdahl tvingas många studenter att jobba i större utsträckning än tidigare. Det finns också de som valt bort att studera i det rådande läget.

De är rädda för att inte ha råd att vara student.

Studenter tvingas avbryta sina studier

Anton Sánchez Sulejmani, ordförande i Uppsala studentkår och medlem i Socialdemokratiska studentförbundet, märker även han av det tuffa läget. Han vittnar om att vissa avbryter sina studier på grund av de inte har råd att vara student.

Han ser positivt på att studiemedlet höjs vid årsskiftet – men menar att det är för sent.

– Inflationen är redan uppe nära 10 procent och så kommer hyreshöjningarna. Det känns som att studenterna inte ses som en viktig grupp i samhället och blir åsidosatta.

Utbildningsministern: ”Historiskt stor höjning”

Utbildningsministern Mats Persson (L) säger att regeringen är medveten om situationen för studenter. Han framhåller både det nya högkostnadsskyddet för el och höjningen av studiemedlet som hjälp i studenters plånböcker.

– Det är ju en historiskt stor höjning som sker nu. I modern tid har CSN aldrig räknats upp så mycket.

Mats Persson säger att det i dagsläget inte finns några planer på att höja studiemedlet ytterligare, men regeringen följer läget och utesluter inte någonting i framtiden.

Att studenter kan uppleva att de inte ses som en viktig grupp i samhället säger utbildningsministern att han har förståelse för.

– Det vill vi ändra på. Vi tycker att det är viktigt att det lönar sig att utbilda sig och att vi lyfter upp utbildning och kunskap som någonting viktigt.

Se vad utbildningsminister Mats Persson (L) säger om situationen för studenter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.