Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag räknas som en maskin här i Sverige, mina känslor spelar ingen roll” – Vaheed Nezhadalis föräldrar nekas besöksvisum till Sverige och missar sonsonens ettårsdag. Foto: Karin Fallenius/SVT

Allt fler iranier nekas visum till Sverige – 8 av 10 får avslag

Uppdaterad
Publicerad

Avslagen för iranska medborgare som ansöker om visum i Sverige har ökat kraftigt. I år har 82 procent av de som ansökt fått avslag.

- Det är mycket frustration, mycket känslor och mycket tvivel, säger Vaheed Nezhadali, vars föräldrar nyligen nekades besöksvisum.

I augusti fyller Vaheed Nezhadalis son Noah ett år. Då skulle hans föräldrar, som bor i Iran, för första gången få träffa sitt barnbarn. Men nyligen kom besked från Migrationsverket: föräldrarnas visumansökan avslås.

– Det känns tungt. Jag tänker att det delvis är mitt fel att det blivit såhär. Nu fick inte mina föräldrar se sitt barnbarn på grund av det val jag gjort att leva här i Sverige, säger Vaheed Nezhadali, som flyttade till Sverige 2009 för att doktorera och nu jobbar på Scania. 

Avråder från resor till Iran

Att familjen vill träffas i Sverige beror på att Utrikesdepartementet sedan ett år tillbaka avråder från alla resor till Iran. Men enligt Migrationsverket har Vaheed Nezhadalis föräldrar inte kunnat visa “en tillräckligt stark etablering i hemlandet” och menar att det finns en risk att de kommer att ansöka om asyl i Sverige.

Ligger det något i det?

– Nej. Pappa har sitt jobb, de har sitt sommarställe. De njuter av livet där, säger Vaheed Nezhadali, vars föräldrar har beviljats visering två gånger tidigare och då lämnat Sverige innan viseringen gått ut.

8 av 10 får avslag

De är långt ifrån ensamma om att nekas visum. Andelen avslag har ökat kraftigt, från 29 procent 2016 till 62 procent 2022 – och 82 procent hittills i år.

– Det sammanfaller med en väldigt svår utveckling i Iran. Nya sanktioner infördes 2018 och den socioekonomiska situationen är mycket sämre. Det har lett till ett ganska stort utvandringstryck. Många vill lämna Iran, säger Oskar Ekblad, chef för Migrationsverkets utlandsverksamhet.

För att beviljas visering måste man visa upp en stark etablering i hemlandet som talar för att man kommer att återvända när viseringen löper ut. Det försämrade ekonomiska läget i Iran gör att allt färre klarar det, menar Oskar Ekblad:

– Man behöver undanröja alla rimliga tvivel på att man har tillgängliga medel, både för resan till Sverige men också hemma. Att man har arbete, att man har bostad, att man kan klara sig. Det kan vara svårt för en pensionär att göra.

Så stor andel fick avslag på sin visumansökan

2015: 32,8% 

2016: 29,7% 

2017: 33,3% 

2018: 44,3% 

2019: 63,8% 

2020: 59,5%  

2021: 23,7%  

2022: 62,1% 

2023: 82,2% 

Siffrorna avser hur stor andel av viseringsansökningarna från iranska medborgare som avslagits per år i Sverige.

Mellan 2015 och 2019 ansökte i snitt drygt 15 000 iranska medborgare om året om visum i Sverige. Under 2020 och 2021 minskade antalet visumansökningar drastiskt med anledning av covid-19.

2022 beviljades 2 737 iranska medborgare visering. Cirka 4 procent av dem ansökte om asyl när de kom till Sverige.

I Sverige bor i dag omkring 85 000 personer som är födda i Iran.

Källa: Migrationsverket och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.