Håkan Kalzén är verksamhetschef för anestesikliniken på Södertälje sjukhus. Foto: Montage – foto: Iman Tahbaz/SVT

Svårt sjuka covidpatienter kommer in farligt sent till sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Många covidpatienter kommer in mycket senare till sjukhusen än de borde, visar nya data från intensivvårdsregistret som SVT Nyheter tagit del av. Nästan var femte patient som läggs i respirator sövs och intuberas i stort sett direkt efter att de har kommit till intensiven.

– Jag tycker att det är läskigt. Det talar för att man är väldigt svårt sjuk när man väl kommer in. När sjukdomen har gått långt blir det mycket mer riskfyllt att intubera. Alla marginaler är i princip uttömda, säger intensivvårdsläkaren Håkan Kalzén som är verksamhetschef för anestesikliniken på Södertälje sjukhus. 

Kritiskt moment

Nya data som Svenska Intensivvårdsregistret har tagit fram åt SVT visar att nästan var femte som har fått respiratorvård intuberas inom två timmar efter ankomst till intensiven och inom 26 timmar från ankomsten till sjukhuset.

Under intuberingen förs ett plaströr ner i halsen. Patienten är då sövd och har fått ett muskelavslappnande medel och kan inte andas själv. 

– Det kan i värsta fall leda till hjärtstillestånd om patienten har kommit in med en redan låg syremättnad, förklarar Håkan Kalzén.

Många yngre

På Södertälje sjukhus har en stor andel av dem som kommit i farligt sent varit i 30- och 40-årsåldern.

– Vi skulle vilja att unga och friska är vaksamma på symptomen.

Enligt Håkan Kalzén har covid-19 ett lömskt förlopp.

– Patienten anpassar sig till en allt sämre syremättnad tills det plötsligt tippar över kanten.

Dold syrebrist

Många covidpatienter drabbas av dold syrebrist, så kallad tyst hypoxi, ett fenomen som gör att de verkar piggare och friskare än de är.

Blodproppar är ett annat vanligt symtom och patienter behöver få förebyggande behandling i tid.

Läkare och patienter som SVT har talat med vittnar om fall där vårdpersonal har missbedömt situationen och därför uppmanat svårt sjuka patienter att stanna hemma.

Hur ska man veta när det är dags att söka akut även om man har uppmanats av vårdpersonal att stanna hemma?

– Om man har varit sjuk i mer än en vecka och börjar andas snabbt och tungt och blir blå om läpparna ska man definitivt söka sjukvård, säger Håkan Kalzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.