Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Partheen, presschef på Visita, berätta om svenskarnas nya resvanor efter pandemin. Foto: Ali Lorestani/TT/Fredrik Sandberg/TT

Efter restriktionerna – svemestern här för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett bra år för Sveriges turismnäring. Trots att de utländska resenärerna besöker Sverige i mindre utsträckning, fortsätter svenskar turista på hemmaplan mer än under perioden med restriktioner.

– Det är en all time high, säger hotelldirektör David Viklund.

Under coronapandemins topp var det svårt att åka utomlands på semester, vilket gjorde att fler svenskar åkte på Sverigesemester, svemester, istället. Nu är restriktionerna borta och resorna utomlands är återigen möjliga, men trots det ser turismnäringen fram emot en lika bra svemestersäsong i år. 

– Största anledningen till att vi väljer att vara kvar i Sverige trots att man nu kan resa utomlands är att man upptäckt nya smultronställen och sett hur vackert och hållbart Sverige är, säger Jonas Partheen, presschef på Visita. 

Större ökning i storstäder

Besöksnäringens branschorganisation Visita tar fram prognoser för svensk turism, vilket mäts i gästnätter på till exempel hotell och campingar.

I juni i år ökade hotellnätterna med 162 procent i storstäderna, jämfört med samma månad förra året. Utanför storstäderna var ökningen mindre, 72 procent.

Enligt Jonas Partheen beror det på att intresset för att uppleva naturen ökade under pandemin. Men nu när restriktionerna är borta börjar storstädernas utbud komma tillbaka, och så även turisterna. 

– Det har varit två år utan till exempel konserter, och nu när den verksamheten startat igen har det blivit en boom, säger Jonas Partheen. 

Färre utländska turister

Visitas prognos för hela sommarens gästnätter beräknas bli 17 procent bättre jämfört med pandemisommaren 2021.

Jämfört med normalsommaren 2019 är den dock fem procent lägre. Det beror framförallt på att de utländska turisterna ännu inte kommit tillbaka till Sverige i lika stor utsträckning. I år väntar man sig att var femte utländsk turist kommer utebli.

På Clarion Hotel Sign i Stockholm däremot klarar man sig bra trots färre utländska turister. 

– Försäljningen i juni har aldrig varit så bra som i år. Det är en all time high. Dessutom var andra kvartalet, trots en seg start i april, väldigt stark, säger hotelldirektör David Viklund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer