Straffrättsexperten: Därför föreslås inte anonyma vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om stärkt vittnesskydd föreslår inte att anonyma vittnen ska tillåtas.

– Just när det kommer till anonyma vittnen så finns det många rättssäkerhetsfrågor som man också måste väga in, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem hade däremot gärna sett ett sådant förslag säger han till SVT.

Regeringens utredning föreslår bland annat ett system med kronvittnen och skärpta straff för hot mot vittnen.

Dennis Martinsson som är doktor i straffrätt vid Stockholms universitet menar att förslagen var väntade.

– Mer osäkerhet var det när det kommer till den mer omdiskuterade frågan om anonyma vittnen, där rekommenderar utredningen att regeringen inte går fram med ett förslag, säger han i SVT:s direktsändning.

Han menar att ett tungt vägande skäl till att utredningen inte föreslår anonyma vittnen är att detta bara skulle kunna användas i begränsade fall.

– Just när det kommer till anonyma vittnen så finns det många rättssäkerhetsfrågor som man också måste väga in. Man kan säga att det både är praktiska frågor och principiella frågor, säger han.

Alhem positiv till anonyma vittnen

Rättsexperten Sven Erik Alhem menar att det är positivt att ett system med kronvittnen föreslås.

– Kronvittnen har betydelse, det är bra att man har en så stark verktygslåda som möjligt även om man är väl införstådd med att det bara är undantagsvis som de här situationerna kan uppkomma.  Då finns det ändå en möjlighet att på fullt laglig väg använda sig av kronvittnen, säger han.

Han har tidigare uttalat sig positivt även om anonyma vittnen  och säger nu:

– Det är lite synd att man inte tar steget fullt ut och tar hänsyn till den besvärliga bevissituation vi har när det kommer till den grövre kriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.