Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk dagligvaruhandels vd, Karin Brynell, menar att det var en tillfällighet att priserna på mat sjönk efter mötet med finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT/NORA LOREK/TT

Livsmedelsbranschen: Tillfällighet att priserna sänktes efter mötet med finansministern

Publicerad

Matjättarna sänkte sina priser efter mötet med finansminister Elisabeth Svantesson (M) – men att det skedde just då var en tillfällighet.

– Jag kan förstå att det finns de som drog den slutsatsen och jag tycker att det nog är att dra för stora växlar, säger Svensk dagligvaruhandels vd Karin Brynell i SVT:s 30 minuter.

Under det senaste året har livsmedelspriserna stigit med nära 21 procent, men Svensk dagligvaruhandels vd, Karin Brynell, menar att livsmedelsföretagen inte har skickat vidare kostnaderna till kunderna.

Efter den senaste tidens rapporter om stigande matpriser kallade finansminister Elisabeth Svantesson (M) till sig de stora livsmedelsföretagen för att få svar på varför priserna ökat så mycket.

”Massa kampanjutspel”

Kort därefter meddelade både Ica och Coop att man sänker sina priser. Som svar på frågan om varför detta gjordes först efter mötet med finansministern svarar Karin Brynell:

– Man har ju hela tiden gjort en massa kampanjutspel. Jag tror också att man ska se det som att det är det som konsumenterna letar efter.

I början av året såg situationen dock annorlunda ut, då höjdes i stället priserna hos livsmedelshandlarna.

– Vi har kostnadsökningar och det avspeglar sig i butikspris, men fortfarande är det så att de höjningar som gjordes har varit lägre än kostnadsökningarna. Nu har vi återigen en konkurrens om en konsument med betydligt mindre pengar, säger Karina Brynell.

Måste vara okej att tjäna pengar

Hon avfärdar att matpriserna nu sänktes efter ett tryck utifrån.

– Jag kan förstå att det finns dem som drog de här slutsatserna och jag tycker att det nog är att dra för stora växlar. Inom Ica har man enskilda handlare som konkurrerar med varandra, säger hon och fortsätter:

– I en marknadsekonomi måste det trots allt vara okej att företag tjänar pengar, om de tjänar två kronor och nu har gått ner till 1,5 eller en krona så har man varit med och tagit ett ansvar, men ingen konsument har blivit gladare för det eftersom det fortfarande är en enorm stigning mot tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.