Svensk FN-visselblåsare avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Anders Kompass, högt uppsatt FN-anställd, är avstängd från sin tjänst. Orsaken är att han ska ha lämnat över en intern rapport om övergrepp mot barn till åklagare. Det svenska utrikesdepartementet är oroat över avstängningen.

Övergreppen ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och begåtts av medlemmar i den franska FN-styrkan i landet, skriver The Guardian.

Anders Kompass, som arbetar för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), ska ha lämnat över rapporten till franska åklagare eftersom FN som organisation inte agerade, enligt källor till tidningen. Han åkte även själv till landet och påbörjade en utredning.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Ärendet utreds nu av åklagare, meddelar franska justitiedepartementet. – En förundersökning inleddes av åklagare i Paris den 31 juli 2014. Utredningen pågår, bekräftar en talesperson för SVT Nyheter.

Flera unga pojkar sägs ha blivit sexuellt utnyttjade i utbyte mot mat och pengar. Övergreppen ska ha skett under 2014 och enligt The Guardian som har läst rapport är varje sidan i den makerets med ”hemligt.” Rapporten redogör detaljerat om våldtäker av unga pojkar i ett flyktingläger. Förövarna ska vara franska soldater i de fredsbevarande trupperna som var där för att skydda flyktingarna.

Det franska försvarsdepartementet säger att alla nödvändiga åtgärder ska vidtas för att försäkra att sanningen kommer fram. Om det skulle visa sig att misstankarna stämmer kommer de skyldiga att straffas hårt enligt departementet, skriver Reuters.

Avstängd och anklagad

Tidigare i april blev Kompass avstängd och anklagad för att ha läckt konfidentiell information och för att bryta mot FN-reglerna. Han riskerar att sparkas.

Det svenska utrikesdepartementets rättschef Anders Rönquist säger i ett skriftligt uttalande att han fått besked om att Kompass blivit suspenderad i avvaktan på en utredning som ska göras av FN:s internrevisorer.

Rönquist skriver vidare att: ”Vad som är oroande är att uppgifter gör gällande att den suspendering Kompass nu är föremål för är kopplad till att han lämnat vidare information till berört land om misstänkta sexuella övergrepp mot barn i en internationell insats”.

”FN måste ha nolltolerans mot sexuella övergrepp mot barn och verka för att misstankar om sådana övergrepp utreds”.

Väcker protester

Behandlingen av Kompass väcker protester. Bea Edwards, som arbetar för organisationen Government Accountability Project som stödjer visselblåsare, fördömer FN för att ha agerat mot någon som har ingripit för att stoppa övergrepp mot barn.

– Vi har företrätt många visselblåsare inom FN under årens lopp och ju allvarligare deras avslöjande är, desto grymmare blir vedergällningen, säger Bea Edwards till The Guardian.

TT har sökt Anders Kompass och representanter för OHCHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet