Svensk forskning – Dataprogram ska hjälpa katastrofoffer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare har tagit fram en metod för att hjälpen till katastrofoffer ska kunna nå fram fortare. Med hjälp av mobilsamtalen från de nödställda och ett dataprogram, skapas kartor som visar var den som ringer befinner sig. Informationen skickas sedan vidare till hjälparbetarna.

Det var i samaband med jordbävningen på Haiti förra året som de svenska forskarna fick idén.

Det behövdes ett sätt att snabbt lokalisera hur befolkningen rörde sig.

– Det är en grundläggande information som hittills har saknats i katastrofer, säger Linus Bengtsson, forskare vid Karolinska institutet. Man har inte vetat, man har i stort sett gissat sig fram till var folk är.

Informationen anonymiseras

Den nya tekniken bygger på samarbete med mobiloperatörerna.

När operatören registrerar ett samtal finns också information om var den som ringer befinner sig.

Ett dataprogram skapar sen kartor som kan skickas ut till hjälparbetarna. För att hindra att tekniken missbrukas överförs all information anonymt.

– Vid en katastrof är det ett sådant otroligt kaos att det är svårt att överblicka vad som händer. Det här är ett väldigt smidigt sätt att helt automatiskt kunna samla in viktig data om var folk befinner sig, säger Linus Bengtsson.

En ideell organisation håller på att bildas

I framtiden ska tekniken finnas redo att snabbt sättas in vid behov.

-Vi håller på att sätta ihop en organisation, en ideell organisation, som kan ta fram de här uppgifterna globalt vid framtida katastrofer, säger Linus Bengtsson.

Oskar Jönsson

oskar.jonsson@svt.se

Helena Nosti

helena.nosti@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.