Foto: TT

Svensk gripen misstänkt för terrorplaner

Uppdaterad
Publicerad

Fem män har gripits i Bosnien misstänkta för att ha byggt en bomb och planerat terrordåd i Skandinavien. En av männen är svensk, bekräftar bosnisk polis. Men svensk polis säger samtidigt att tillslaget handlar om gängkriminalitet och inte terrorbrott.

Enligt AP greps tre av männen vid gränsen när de försökte lämna Bosnien. I bakluckan på deras bil fanns en bomb som de misstänks ha tillverkat. Samtidigt greps två personer i Sarajevo.

– Vi har arresterat fem personer misstänkta för terrorbrott. En av dem är svensk medborgare i 50-årsåldern, säger den bosniska polisens talesperson Kristina Jozic.

Enligt den bosniska polisen misstänks männen ha planerat en terroristattack i ”i ett ospecifierat land i Skandinavien”, men den uppgiften tillbakavisas å det mest bestämda av polisen i Sverige.

”Ingen terrorkoppling”

Till SVT Nyheter säger svensk polis att det inte rör sig om terrorbrott utan att operationen i stället berör gängkriminalitet.

– Det här har inget med terror att göra. Det har med gängrelaterad brottslighet att göra. Uppgiften från den bosniska nyhetsbyrån stämmer inte.

– Mina kolleger som jobbar med det här i Region syd vet vad det här är för person och vad det här skulle användas till, säger Andreas Fahlén, pressekreterare på polismyndighetens nationella pressjour.

Vad är det för bomb man pratar om här då?

– Ja, du vet hur grovt kriminella kan hålla på. Jag kan inte gå in på några detaljer men det finns inga misstänkar om att det här har med terror att göra.

Samtidigt säger Säpo att man inte är inblandade i gripandet.

– Det är inte vårt ansvarsområde, inte vårt klientel, säger en presstaleman på Säpo till SVT Nyheter.

UD säger inget

Den bosniska polisen genomförde operationen i samarbete med svensk och nederländsk polis. Bosnisk polis har även gjort husrannsakan på två platser i Sarajevo-området i jakt på bevis.

Utrikesdepartementet har ingen information om händelsen.

– Vi har noterat medieuppgifterna, att vi undersöker dem just nu, säger Johan Tegel, på utrikesdepartementets pressjour till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer