”Svensk media militärens nyttiga idioter”

Publicerad

Expressens chefredaktör Thomas Mattson debatterade frågan om mediers bevakning av den misstänka kränkningen av svenskt vatten med Göran Greider, chefredaktör på Dalademokraten.

– Jag tycker att det är en väldigt massa spekulationer men nästan ingen fakta över huvud taget. Jag ser en stor risk att svensk press, svensk media håller på att förvandlas till nästan svenska militärens nyttiga idioter, säger Göran Greider.

Han exemplifierar sin ståndpunkt genom att visa ett uppslag i Expressen med rubriken ”Svenska bevisen” trots att militären inte anser att det är bevis.

Thomas Mattsson menar att det är svårt att bevaka militäroperationer, men ser det inte som ett alternativ att bevaka frågan mindre.

– Om jag hade bott i skärgården eller passerat genom skärgården då hade jag tyckt att det varit anmärkningsvärt om jag hade sett korvetter och stridsbåtar fulla med tungt beväpnade militärer. Det är klart svenska medier måste bevaka det här.

Se hela debatten från Aktuellt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet