Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige hjälper Ukraina med psykologiskt försvar, men det är inget ”fulspel” det handlar om. Hör operativa chefen Mikael Tofvesson förklara arbetet. Foto: SVT

Svensk myndighet på plats i Ukraina – bidrar i informationskrig mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för psykologiskt försvar arbetar på plats i Ukraina sedan krigsutbrottet.

Det går nu den operative chefen Mikael Tofvesson ut med i intervju med SVT.

– Vi utbildar och övar ukrainska myndigheter i hur man slåss på informationsarenan , säger han.

Svenska tjänstemän från myndigheten, MPF, har sedan krigsstarten i det dolda arbetat i Ukraina. I en rapport som lämnades in till försvarsdepartementet i fredags beskrivs hur regeringsuppdraget gått ut på att ”öka den samlade ukrainska psykologiska försvarsförmågan”.

– På våren 2022 gav vi råd och stöd till ukrainska myndigheter i hur de skulle bland annat kommunicera till sin egen befolkning när man står inför krigsfara. En annan viktig fråga var hur man skapar motståndskraft för de som skulle kunna bli utsatta för påverkansoperationer, säger Mikael Tofvesson.

”Utbildar och övar”

Efter invasionskrigets första fas under våren förra året fick MPF förfrågan om att stötta olika civilsamhällesorganisationer och myndigheter i sitt arbete online Därefter har man främst jobbat med olika myndigheter i landet. Hur många svenska tjänstemän som varit och är på plats i Ukraina vill MPF inte gå ut med.

– Nu är vi inne i en fas där vi utbildar och övar ukrainska myndigheter i hur man slåss på informationsarenan och ger råd och stöd, säger Mikael Tofvesson.

Att MPF skulle delta i något slags propagandakrig eller trollkrig på nätet avfärdar den operative chefen:

– Vår myndighet bedriver inte någon typ av trollkrig ute på nätet eller så. Det tycker jag är väldigt viktigt att understryka. Man ska nog snarare se vår myndighets verksamhet likt den som Försvarsmakten och Sverige i övrigt gör. Vi lassar fram ammunitionen genom att ge råd och rekommendationer om metoder, genom att stötta med våra bedömningar och analyser. Men det är Ukraina som försvarar sitt land.

Blir grund för försvarsplanering

Mikael Tofvesson betonar att MPF lärt sig mycket från olika ukrainska samarbetspartners och erfarenheterna från Ukraina kommer nu att ligga till grund för svensk försvarsplanering inför framtiden, när det gäller hur det svenska psykologiska försvaret ska utformas och organiseras.

– Det här kommer bli direkt underlag för vår egen krigsplanläggning, säger Mikael Tofvesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.