Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsdepartementet har släppt propagandabilder på brinnande pansarfordon. Och de ukrainska trupperna möter definitivt ett motstånd, enligt SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson, på plats i Ukraina. Foto: SVT/Ryska försvarsdepartementet

Svenska stridsfordon 90 kan ha nått fronten

Uppdaterad
Publicerad

Några av de 50 stridsfordon 90 som Sverige skänkt till Ukraina verkar nu vara på plats vid fronten i Ukraina. 

– Det har kommit filmbilder som tyder på att svenska stridsfordon 90 deltar i striderna, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Ukraina ska nu ha återtagit sju byar i Donetskregionen under den pågående motoffensiven. Uppgifterna om de återtagna byarna kommer från Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar.

– Vad vi hör är att det går enligt plan. Det man har skickat fram nu är en slags förtrupp som beskjuts både av flyg och artilleri och drönare som Ryssland skickar fram, säger SVT:s Ukrainakorrespondent  Elin Jönsson.

Paasikivi: Sannolikt med i striderna

Mycket tyder också på att åtminstone några av de 50 svenska stridsfordon 90 nu deltar i striderna längst den ryska försvarlinjen.

– Det har kommit filmbilder som tyder på att stridsfordon 90 är med i striderna. Det är någon enstaka, men det är sannolikt att de är på plats, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Han säger att det är för tidigt att uttala sig om Ukrainas chanser att lyckas.

– Jag skulle säga att man har goda chanser. Men det kommer att bli fler svåra förluster, säger han.

I klippet får du den senaste uppdateringen av striderna i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.