Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas motoffensiv har inletts, enligt uppgifter till SVT:s Elin Jönsson. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Ryska försvarsministeriet/SVT

SVT:s korrespondent: Offensiven igång – förluster på båda sidor

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska offensiven är igång och hårda strider pågår, uppger två av varandra oberoende källor för SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson. De menar att ukrainarna känner sig fram och försöker hitta svaga punkter i ryssarnas linjer.

– Man rycker fram på flera ställen längs fronten, säger Elin Jönsson i Rapport.

Uppgifter om att den ukrainska militären gått till angrepp i flera riktningar har cirkulerat i dagarna. Några av de hårdaste striderna ska ha rasat i Zaporizjzjaregionen där ukrainarna uppges ha stött på ett samlat ryskt motstånd.

På fredagen hävdade Rysslands president Vladimir Putin att Ukraina inlett sin motoffensiv, men enligt honom utan att nå några större framångar. Den ukrainska ledningen är tystlåten och har nöjt sig med att konstatera att ryssarna är på defensiven i de södra delarna av landet.

Kriget i Ukraina

Ukrainas militär har tidigare sagt att de inte kommer att berätta när offensiven inleds. Man har även gett tydliga order om tystnad kring truppförflyttningar och om var man går till anfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förluster på båda sidor

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt är på plats i Ukraina där två av varandra oberoende källor uppger att den ukrainska offensiven faktiskt inletts.

Operationen uppges nu befinna sig i en inledande fas där man känner sig fram och försöker hitta svaga punkter i de ryska linjerna.

– Man har inte lyckats slå igenom, utan man har haft stora förluster av stridsfordon men också av manskap. Men ryssarna har också haft en hel del förluster, säger Elin Jönsson i Rapport.

– Ryssarna har varit beredda på den här offensiven.

Bilder av Leopardtanks vid fronten

Flera ryska aktörer, däribland det ryska försvarsdepartementet, har spridit en rad filmklipp som påstås visa brinnande ukrainska stridsfordon.

Bland annat syns vad som ser ut att vara förstörda Leopardstridsvagnar, donerade av västländer, och amerikanska Bradleys.

Även klipp som påstås visa hur ryska soldater lämnar sina ställningar och faller tillbaka cirkulerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som uppges visa hur ukrainska anfall i Zaporizjzja stoppas. Ryska styrkor har slagit tillbaka de ukrainska anfallen, hävdar Rysslands försvarsdepartment. Foto: Ryska försvarsministeriet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet