Foto: Scanpix

Svensk polis granskar sig själv efter 22 julikommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Den norska polisen fick svidande kritik i samband med att 22 julikommisionens rapport om terrordåden i Oslo och på Utöya presenterades på måndagen. Nu ska svensk polis ta del av rapporten för att dra lärdom av slutsatserna.

–Vi börjar titta på själva rapporten redan i dag. Därefter har vi satt ihop en grupp med nyckelpersoner som ska analysera rapporten utifrån deras respektive verksamheter, säger Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen, till SVT Nyheter.

Syftet med analysen är att hitta eventuella fel och brister inom den svenska polisen utifrån vad kommissionen kommit fram till.

–Vi vill ta reda på vad kommissionens rapport betyder för svensk polis, ta reda på vad kan vi göra bättre helt enkelt, säger Kalle Wallin.

Ska synliggöra eventuella brister

Nu ska representanter från Rikskriminalpolisen, säkerhetspolisen, Stockholmspolisen och andra som ”arbetar i verksamheter med relevans för ämnet”, tillsammans analysera slutsatserna i den norska utredningen.

Man kommer att applicera dem på den svenska polisorganisationen för att identifiera om det finns fel eller brister i den svenska beredskapen för liknande dåd.

Rikskriminalpolisen har ansvar för den nationella insatsstyrkan, polisflyget och den nationella förstärkningsorganisationen. Polismyndigheten i Stockholm ansvarar för säkerheten i Stockholm och säkerhetspolisen för att förebygga och avvärja hot mot rikets säkerhet.

Resultat dröjer till nästa år

Enligt Kalle Wallin kommer analysen att ta tid, inte förrän till årsskiftet väntas analysarbetet vara klart.

–Vi vill på ett seriöst sätt värdera rapporten, och då är det viktigare att vi gör det ordentligt under lång tid än att det går snabbt.

Kan ni dra några slutsatser inom svensk polis redan nu?

–Nej, det är en gediget jobb som den norska kommissionen har gjort och jag vill inte förekomma vår analys.

Finns det någonting i kommissionens rapport som är extra intressant för svensk polis?

–Jag vill faktiskt inte kommentera det alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

22 julikommissionen

Mer i ämnet