Trängd Stoltenberg ställs till svars

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Jens Stoltenberg, Norges hårt trängda statsminister försvara sig mot kritiken från 22 juli-kommissionen i ett extrainsatt stortingsmöte.

Efter massakern på Utöya den 22 juli i fjol visade Jens Stoltenberg sin sorg och blev hyllad som en landsfader. Nu har dock opinionen svängt och i dag, fyra dagar efter att massmördaren Anders Behring Breivik fått sin dom, ska Stoltenberg försvara sig mot kritiken i kommissionens rapport. Han gör han det i ett betydligt mer pressat läge än för ett år sedan.

Norge har inte lagt Breivik bakom sig. Domen har snarare blivit startskottet för en allt mer högljudd kritik och tidningarna är fyllda med kritik mot säkerhetspolisen, mot den vanliga polisen, mot rättspsykiatrin, mot tidigare politiker, och mot de nuvarande.

22 julikommissionen

Opositionen har tigit

För två veckor sedan krävde Verdens Gang, en av Norges största tidningar att Stoltenberg borde avgå. Tidningen kritiserade statsministern för att ”det sitter människor i ansvarsfulla nyckelpositioner i Norges ledning som inte förstår vilket ansvar de har”.

Oppositionspartierna har hittills legat lågt när det gäller kritiken mot Stoltenberg eftersom de vill inte framstå som alltför hjärtlösa genom att utnyttja en tragedi för politiskt-strategiska syften.

Senaste opinionsmätningen publicerad i norska Dagbladet visar att Höyre gått om Arbeiderpartiet och nu är det klart största partiet. Fremskrittspartiet som tappade efter Utöyamassakern klättrar nu igen och skulle tillsammans med Höyre ha egen majoritet. Arbeiderpartiet som strax efter massakern låg på över 40 procent nu har tappat till under 30 procent.  

Dagens anförande i Stortinget är en av de viktigaste Jens Stoltenberg gjort under sin regeringstid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

22 julikommissionen

Mer i ämnet