Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) har blivit fråntagen sitt pass och hålls kvar på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Han är en del av en delegation observatörer som ska bevaka valet i Turkiet på söndag. Margot Wallström kallar det hela för oacceptabelt. Foto: Fredrik Sandberg / TT och TT

Svensk riksdagsledamot stoppad i Turkiet – har skickats hem till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) blev på torsdagen fråntagen sitt pass och hölls kvar på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Han är en del av en delegation observatörer som ska bevaka valet i Turkiet på söndag. Senare under kvällen skickades Jabar Amin hem med ett flyg till Stockholm.

– När jag kom till passkontrollen så väntade säkerhetspolis. De tog mitt pass och tog mig direkt till ett annat ställe. Och sedan efter fem minuter kom säkerhetspolisen ut och sa att de fått order från högre ort, säger Jabar Amin till TT.

Jabar Amin uppger till SVT Nyheter att han varit en uttalad kritiker av Turkiets president Erdogan och att han tror att det är detta som gör att han inte är välkommen in i landet.

– Jag har sett att en hel del med valet redan har gått fel till. De vill nog inte att jag uppmärksammar detta och delar med det till mina kollegor, säger han.

Valet ska bevakas av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

– Sverige ska protestera mot detta, OSSE måste också protestera. Det här är en godkänd delegation, godkänd av riksdagen. Man kan inte gripa människor bara för att de är kritiska mot Erdogan. Nu har det gått alldeles för långt.

Med i samma delegation är riksdagsledamoten Edward Riedl (M).

– Det är självklart att om man kvarhåller någon så måste det förklaras varför det görs. Det är oacceptabelt att man gör på det här sättet. Vi är faktiskt inbjudna av den turkiska regeringen, säger Riedl.

Fridolin: Helt oacceptabelt

Under torsdagskvällen uppger Miljöpariet för SVT Nyheter att partiets gruppledare Jonas Eriksson har varit kontakt med Jabar Amin och att han är satt på ett plan på väg tillbaka till Stockholm.

Partiets språkrör Gustav Fridolin säger till SVT Nyheter att regeringen kräver ett svar från den turkiska regimen om varför Jabar Amin stoppas.

– Det är helt oacceptabelt om en regim får välja valobeservatörer. Det är viktigt för legitimiteten för valet att regimen inte påverkar vilka valobservatörer som bevakar valet, säger Fridolin.

UD kontaktar turkiska företrädare

– Vi har informerats om att Jabar Amin har nekats tillträde till Turkiet. Med anledning av detta har vi tagit upp frågan med turkiska företrädare, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.

I dagsläget vill UD inte spekulera i hur man kommer att arbeta med ärendet.

– Vi inväntar en förklaring från turkiska företrädare först, säger Rasmus Eljanskog.

Wallström: Obsevatörer måste få arbeta oberoende

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterar att det är oacceptabelt att en valobservatör nekas tillträde till Turkiet och att man har begärt en förklaring till agerandet.

– OSSE:s valobservationer är viktiga för att säkerställa valprocessers integritet och legitimitet. Observatörer måste få arbeta oberoende. Det är därför inte upp till det mottagande landet att bestämma vilka de ska vara. Det gäller även Turkiet, skriver Margot Wallström i ett pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.