Utsikt över skog och mark i Dalarna. Foto: TT

Svensk skog breder ut sig allt mer

Uppdaterad
Publicerad
Skogsarealen i Sverige ökar kraftigt och har mer än fördubblats på 90 år. En utveckling som inte alla är helt medvetna om, enligt Göran Ericsson, professor i viltforskning vid SLU.

– Skulle man teleportera sig tillbaka till 1950-talet skulle det nog kännas väldigt kalt och konstigt, säger han.

Det är lätt att tro att Sverige för ett par hundra år sedan var ett land av mörka skogar och trädtoppar så långt ögat kunde nå. Men faktum är att vi sällan har haft så mycket skog som nu.

Sedan 1920-talet har mängden skog mer än fördubblats. I dag består 69 procent av landytan av skogsmark, att jämföra med omkring en tredjedel då.

Återbeskoga mark

Framför allt beror det på att allt fler människor lämnat landsbygden och flyttat in i städerna. Därmed har också tamboskapen som betade i skogarna försvunnit.

– Den stora förändringen är att vi har fått tätare skogar. Glesa skogar har växt igen. Den trenden ser vi i hela Europa, säger Göran Ericsson.

Men Sverige har också jobbat målmedvetet med att återbeskoga mark. Först handlade det om att plantera skog för virkets skull, främst gran, medan det sedan 80-talet har varit fokus på att öka den ekologiska skogen. Därmed har andelen trädarter i skogarna, som tall och olika lövträd, blivit fler.

”En bra utveckling”

Göran Ericsson ser positivt på utvecklingen och menar att skogens återhämtning kanske är den viktigaste framgången inom naturvården. Även mark som avsätts för naturreservat ökar, visserligen från en från början låg nivå.

Baksidan är förstås att en större andel jordbruksmark växer igen.

– Givet de mål vi har med en skog som dels ska producera virke och biomassa men även rekreation, då är det en bra utveckling. Sedan kan man fråga sig om det är en önskad kulturell utveckling att jordbrukslandskapet växer igen. Men pratar man om Sverige och norra Europa, där återtar skogen egentligen sin naturliga utbredning, säger Göran Ericsson.

Svensk skog

Visa

Det växer mer skog än det avverkas i Sverige, en trend som har varit tydlig sedan 1950-talet. I dag är 69 procent av landytan skogsmark och för varje år har den ökat med omkring 0,4 procent.

Under 1800-talet och första halvan av 1900-talet var Sverige ett relativt avskogat land med stor andel jordbruk. Framväxten av kakelugnen på 1700-talet brukar till exempel kopplas samman med att det var stor brist på virke.

Medan granskog länge var vanligast att återplantera, för virkets skull, har intresset för ekologisk skogskötsel ökat de senaste årtionden. Därmed har tall- och lövträden blivit fler.

Källa: Göran Ericsson, SLU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer