Välkommen till Sverige om du är gay, hälsar ubåtsskylten. Foto: AFP

Svensk ubåtsskylt noterad i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

En neonskylt som sänkts ner i havet utanför Stockholm för att stoppa ryska ubåtsattacker uppmärksammas nu i ryska tidningen Moscow Times med rubriken ”Svenskar använder gaypropaganda” för att avskräcka ryska ubåtar.

Neonskylten föreställer en lättklädd matros och skickar ut morsemeddelandet ”This way if you are gay”. Under sjömannen blinkar texten ”Welcome to Sweden. Gay since 1944” – året då Sverige avkriminaliserade homosexualitet.

Svenska freds ligger bakom skylten, som är en blinkning mot Ryssland där ”homosexuell propaganda” riktad till minderåriga är förbjuden, men också mot svenska regeringen. Fredsföreningen uppmanar regeringen att satsa på fredliga samarbeten i stället för upprustning och menar att neonskylten är ett billigt försvarsalternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.