Svensk vattenrening kritiseras av EU

Uppdaterad
Publicerad

Reningsverk i flera svenska kommuner lever inte upp till EU-krav om avlopp. Sverige riskerar därmed att krävas på hundratals miljoner i böter, skriver Svenska Dagbladet.

Tvisten handlar om hur vatten ska renas i kallt klimat. Enligt ett EU-undantag är det svårare att upprätthålla en effektivare rening när temperaturen sjunker.

Men Sverige menar i stället att det är lika kallt i norra delarna av landet som det är på kontinenten 1 500 meter över havet – vilket är den geografiska punkt som definierar undantaget.

Portugal fick böta

Sverige anser därför att EU:s tolkning medför krav på rening utan att hänsyn tas till om investeringen som vissa kommuner kan behöva göra ger någon miljönytta.

– Portugal dömdes i fjol till böter på motsvarande 200 miljoner kronor. Det betraktas som ett fattigt land. EU-böterna mot Sverige skulle sannolikt bli klart högre, säger Peter Sörngård, miljöexpert på branschorganisationen Svenskt vatten, till SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer