Den bild som möter de cirka 18.000 användare som följt det svenska Anonymous-kontot för att bli uppdaterade om nyheter i ämnet. Foto: Skärmdump

Svenska ”Anonymous” svarar Twitter

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju genomförd på tisdagskvällen med personer som står bakom det av Twitter avstängda svenska ”Anonymous”-kontot framkom att Twitter påstår att man stängt av kontot på grund av en länk till en hackad sida.

Enligt uppgift ska det svenska Anonymous-kontot ha vidarebefordrat information om en hackad sida.

-Vi bedömde det intressant för våra följare och skickade det vidare, skriver en representant för det avstängda Anonymous-kontot till SVT. Vi tweetade ut det precis som många gånger förr att en hemsida hade hackats.

SVT har bett de personer som enligt uppgifter står bakom det avstängda kontot att förklara sin syn på saken i ett debatt-inlägg som publiceras här.

SVT har inte möjlighet att verifiera att personerna ifråga verkligen är de som också hanterat kontot, men vi gör bedömningen att så är fallet då en lång rad uppgifter som vi fått från personerna ifråga stämmer till punkt och pricka med uppgifter från andra håll.

Stängde också relaterat konto

Enligt intervjun har Twitter inte bara stängt av det svenska ”Anonymous”-kontot, utan också ett relaterat kontot – trots att det kontot inte publicerat den länk som Twitter påstår ligger till grund för avstängningen. Twitter har efter uppståndelsen kring avstängningen skickat följande förklaring till e-post-adressen som registrerats för det avstängda kontot:

”Your account has been suspended for posting an individual's private information such as private email address, physical address, telephone number, or financial documents.

Offensive Tweet:
https://twitter.com/AnonOpsSweden/status/270663343298199552

Text of Tweet: via @MissLulz: Please help! National Democracy suspend 4 #Anonymous twitter accounts. Spread please HACKED !! democracianacional.org/drupal-7.12/

It is a violation of the Twitter Rules to post the private and confidential information of others. For more information on this policy, please see the following policy page: https://twitter.com/privacy

Oklart vad som påstås vara konfidentiellt

Twitter menar alltså att Anonymous-kontot postat någon slags privat och konfidentiell information – trots att man bara länkat till en sida som ska ha hackats. Vari det privata och konfidentiella består är höljt i dunkel – särskilt eftersom Twitter inte vill ”kommentera enskilda konton”.

I en intervju i en låst IRC-kanal svarade en representant för det svenska Anonymous-kontot bland annat på dessa frågor från SVT:

Så vad tror du är anledningen – missförstånd eller censur?

-Det som förvånar är att backupkontot ActivistNewz blev avstängt. Vilket leder mer in mot det senare än det första. Det finns garanterat en stor press på twitter både från statligt håll och från företag att tysta en del personer.

Vad tycker du om avstängningen?

-Jag tycker att den är obefogad och att hanteringen kring den varit dålig. Det tar inte 3 dagar att berätta för en användare varför den blivit avstängd.

Har ni svarat Twitter och frågat vad de menar?

-Ja vi skickade ett svar till twitter: I have understood the 'violation' and have understood the rules, and will be indeed be more careful of spreading news, that are related to anonymous, kind regards AoS.

Debatt-artikeln kan läsas i sin helhet här.

Uppdatering: efter SVT:s rapportering har kontot återaktiverats (på onsdagseftermiddagen).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer