Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Linde till SVT: Släktingar har gömt barn från IS-läger

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal föräldralösa barn skulle hämtas till Sverige från lägret al-Hol i Syrien för ett par veckor sedan, men de gick inte att hitta, och nu vet inte myndigheterna var de befinner sig. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för SVT Nyheter.

– Vi hade all rättslig grund, alla tillstånd och allting var ordnat och det skulle bara ske ett överlämnande från myndigheterna i lägret. Men då visade det sig att släktingar till barnen hade gömt barnen och själva försvunnit. Efter flera månaders arbete med att få hem barnen blev det inte av, säger Ann Linde.

I lägret al-Hol finns mellan 60 000-70 000 och de flesta kvinnor är klädda i niqab, något som försvårar identifieringen av människor. Dessutom finns det släktingar som inte vill att barnen ska växa upp i Sverige. 

– Det gör att man vid varje fall för att hämta hem barn måste ha omfattade säkerhet därför att det finns många som inte vill att barnen ska till västländer, säger Ann Linde.

Rädda barnen: ”Olämplig miljö för barn”

Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson säger att det som har hänt visar på varför al-Hol är en farlig plats för barnen.

– Dels är det oerhört positivt att svenska regeringen har kommit så långt att man har kunnat fatta beslut om att ta hem barnen. Samtidigt är det extremt sorgligt och tydligt varför det här är en väldigt olämplig miljö för barn att finnas i när de nu inte går att hitta, säger han.

Linde: ”Även sånt här kan hända”

Efter att Finland under lördagen meddelat att landet har lyckats ta hem två barn från al-Hol valde den svenska regeringen att berätta om hur Sverige inte hade lyckats med samma sak.

– Frågan kom när de finska barnen hade kommit om inte Sverige lyckades och vi tyckte att det fanns skäl att berätta varför det är så svårt och att även sånt här kan hända, säger Ann Linde.

Enligt utrikesministern handlar det om färre än fem föräldralösa barn med koppling till Sverige. Hon säger att myndigheterna nu jobbar för att hitta barnen, men går inte in på hur.

Enligt Rädda barnen spelar det ingen roll att det är släktingar till barnen som har fört bort dem.

– Staten har generellt möjligheter att pröva vad som är bäst för ett barn, mot släktingar och vårdnadshavares vilja. Vi menar att det inte ska ha någon betydelse om släktingar gömmer barnen. Det här är ett beslut som staten har fattat för att det är bäst för barnen och då behöver de här barnen få möjligheten att komma tillbaka till Sverige, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer