Nora hade inte ens hunnit fylla fyra år innan hon förlorade sin mamma och pappa.

Farmor och mormor ska hitta föräldralösa Nora – vill leta i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Adila förlorade sin son till terrorgruppen IS. Nu letar hon efter sitt föräldralösa barnbarn Nora.

– Jag kommer att kämpa för att hitta henne så länge jag lever. Hon är fyra år och ensam, den enda familjen hon har finns här i Stockholm, säger Adila.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om Nora, som blev föräldralös för tio månader sedan. Hon är ett av de cirka fem barn med Sverige-koppling, vars föräldrar har åkt till IS och som nu är kvar själva, föräldralösa. Noras mamma trampade på en mina och dog i Baghouz, staden i nordöstra Syrien, som kommit att kallas Islamiska statens sista fäste. Då var Nora bara tre år gammal. Hennes pappa dog när Nora låg i sin mammas mage. Båda föräldrarna lämnade allt i Stockholm för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

Adila, Noras farmor, berättar om det hon kallar den första sorgen. Det var när hon fick veta att hennes son lämnat Stockholm för att åka till Syrien för att göra jihad.

– När jag fick höra att han rest trodde jag att jag skulle få en hjärnblödning. Vi har inget med Syrien att göra och kriget där. De som åkte kunde inget om religionen, de är lurade. Ingen förälder önskar att ens barn åker dit eller hänger med terrorister, säger Adila.

Sonen vägrade att komma hem

Om och om igen vädjade hon till sin son att komma hem. Men när han inte lyssnade, beslöt hon sig för att själv resa till Syrien för tala honom till rätta.

– Jag tänkte att det skulle vara lättare om jag träffade honom, att jag skulle kunna övertyga honom om att komma med mig hem. Att han skulle lyssna på mig om vi satt ansikte mot ansikte. Jag kände att det var min enda chans att få hem honom.

Det var en komplicerad resa. Det var svårt att komma över gränsen, men till slut lyckades hon. Adila berättar att kriget var alldeles inpå. Hon såg hur bomber föll i närheten.

Lyssnade han på dig?

– Han lyssnade, men ändrade sig inte. Han sa att han inte kommer att åka hem till Sverige. När jag igen vädjade till honom grät han men sa ”nej mamma, jag stannar”. Det var oerhört smärtsamt. Det fanns inget jag kunde göra, inga argument bet på honom. Jag försökte med allt.

Nyhetsinslag från kurdisk tv kan vara nyckeln

Adila åkte tillbaka till Sverige ensam. En månad efter att hon kom hem fick hon beskedet att han dött. Och att hans fru, som också kommer från Stockholm, var gravid med hans barn. När frun dog och lilla Nora blev föräldralös hade hon gift om sig med en man från Sudan.

Sedan Nora blev föräldralös har hennes anhöriga i Stockholm gjort allt för att försöka hitta henne. De har regelbunden kontakt med UD, Rädda Barnen och Röda Korset. Men genom eget detektivarbete drar de slutsatsen att Nora överlämnats till Sudan.

”Kommer att leta henne så länge jag lever”

I ett nyhetsinslag från kurdisk tv kan man se hur kurdiska myndigheter överlämnar fem föräldralösa barn till Sudan. Ett av barnen har samma namn och är lika gammal som Nora. Och nu vill Noras farmor och mormor resa till Sudan för att hitta sitt barnbarn.

– Ja, vi tänker åka dit. Vi vet inte riktigt hur, det är inte ett land vi känner till, men vi kan inte bara sitta här och vänta och inte få några svar. Den familj hon har på både mammas och pappas sida finns här i Stockholm. och vi vill ha hem vårt barnbarn. Hon ska inte lida mer.

Och om ni inte hittar henne?

– Jag kommer aldrig att ge upp. Jag förlorade hennes pappa och det är en sorg jag lever med hela tiden. Jag vägrar förlora mitt barnbarn. Jag ska leta efter henne så länge jag lever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.