Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen, tror att de svenska barn med föräldrar som varit med i IS är ett steg närmare att komma hem till Sverige. Foto: SVT/Delil Souleiman, TT

Efter mötet med regeringen: ”Ett steg närmare att ta hem barnen”

Publicerad

Fortfarande befinner sig de svenska barnen, vars föräldrar varit med i IS, i lägren i Syrien. Men efter ett möte med regeringen tror nu Rädda Barnen att situationen är på väg att lösas.
– Jag hoppas att det sker inom de närmsta veckorna, säger Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen.

Beskeden har varit otydliga under våren.

Det har länge varit oklart om regeringen haft som ambition att ta hem de svenska barnen eller inte.

För ett par månader sedan lät det snarare som att regeringen inte tänkte låta dem komma till Sverige.

– Jag menar att vi inte kan agera i en krigszon. Det jag kan konstatera är att Sverige inte har några planer på att hämta hem de här personerna som har deltagit i IS aktiviteter, sade Mikael Damberg i SVT:S Agenda i februari.

Närmare en lösning

Rädda Barnen har varit öppet kritiska mot regeringens hantering av frågan. Och med den bakgrunden hade de i tisdags ett möte med regeringen.

– Det var ett möte där vi hade möjlighet att framföra våra synpunkter både när det gäller situationen för barn i sydvästra Syrien med svenska barn men också mottagandet av barnen när de kommer hem till Sverige, säger Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen.

Enligt Mattsson är känslan efter mötet att regeringen nu är ett steg närmare att ta hem barnen.

– Man är absolut ett steg närmare än man var för ett par månader sedan. Vi uppfattar det som att ambitionen är att få hem svenska barn, säger han.

”Hoppas det sker närmsta veckorna”

Rädda Barnen är fortfarande kritiska mot att det har tagit så lång tid för regeringen att kunna ge besked. Enligt honom informerade de regeringen om problematiken redan i höstas. Men samtidigt säger han att han har förståelse för att frågan inte är enkel – och att processen behöver vara rättsäker.

– Vi tycker att det är rimligt att det är en rättsäker process men den behöver gå väldigt väldigt snabbt givet läget, säger han.

Lyssnar de på er?

– Jag tycker absolut att de lyssnar på oss. De förstår också att det här är viktigt hur ett humanitärt perspektiv, det är viktigt för barnen ur ett barnrättsperspektiv. Men det är också viktigt att vi upprätthåller rättstaten det är det viktigaste verktyg vi har i kampen mot global terrorism.

När tror du att barnen kommer vara hemma?

– Jag hoppas att det sker inom de närmsta veckorna. Men det är bara en förhoppning. VCi får be regeringen försöka förtydliga hur snabbt man kan lösa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer