• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Tvätt hänger på tork i lägret al-Hol i Syrien där anhöriga till många utländska IS-medlemmar hålls fångna. Kosovo har nu hämtat hem en grupp kvinnor och barn. Arkivbild. Foto: TT

Kosovo hämtar hem IS-familjer

Publicerad

En grupp på över 100 personer, bland dem fyra män som stridit för terrorgruppen IS, har hämtats hem till Kosovo från Syrien.
Alla medborgare i Kosovo ska hämtas hem, lovar landets justitieminister.

Gruppen på 110 personer anlände på lördagsmorgonen till Kosovo under kraftig bevakning. I gruppen finns, utöver de fyra männen, 32 kvinnor och 74 barn, några av dem föräldralösa.

– Tidigt i morse organiserade Kosovos regering med hjälp av USA en viktig och känslig insats där vi hämtade hem 110 av Kosovos medborgare från Syrien, säger justitieminister Abdelrad Tahiri vid en presskonferens.

Han preciserade inte vilken roll USA har spelat men ett plan märkt med USA-flagga syntes på flygplatsen i samband med transporten.

De fyra stridande greps efter hemkomsten medan kvinnorna och barnen fördes i två bussar under poliseskort till en arméförläggning strax utanför huvudstaden Pristina.

Över 300 medborgare i Kosovo – män, kvinnor och barn – har rest till Syrien sedan 2012. Ett 70-tal män som stridit för väpnade grupper har dödats. Enligt polisen i Kosovo finns efter lördagens insats fortfarande 30 stridande, 49 kvinnor och åtta barn kvar i krigszonen i Syrien.

– Vi tänker inte upphöra förrän varje medborgare i republiken Kosovo har förts tillbaka till sitt land och alla som begått brott eller varit del av dessa terrororganisationer ska ställas inför rätta, säger Abdelrad Tahiri.

Kosovo kan inte tillåta att dess medborgare utgör ett hot mot väst och våra allierade, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer