Barnahuset i Linköping grundades 2005 och var det första i Sverige. Nu finns det 30 barnahus i landet. Foto: Region Östergötland

Så funkar ett barnahus – polisförhör i barnvänlig miljö

Publicerad

I dag invigs det första barnahuset i Leipzig i Tyskland av drottning Silvia. I Sverige finns nu barnahus på 30 platser i landet där barn får stöd vid polisförhör om de utsatts för våld och övergrepp.

Barnahusen är inga barnhem där barn eller ungdomar bor. Det är hus dit de kommer för att bli förhörda av polisen, när någon slagit larm om misstänkt barnmisshandel.

Så här går det till:

Efter en så kallad orosanmälan från socialtjänsten eller en polisanmälan om misstänkta övergrepp av ett barn larmas barnahuset. Där finns personal som snabbt kallar företrädare för alla inblandade myndigheter till ett möte. Barnet hämtas i skolan eller förskolan av en så kallad trygghetsperson. Det kan vara en lärare eller pedagog som barnet känner. Föräldrarna blir inte informerade om att deras barn tagits till förhöret förrän efteråt.

Speciellt förhörsrum

I ett specialinrett förhörsrum får barnet träffa en polis som spelar in förhöret. I ett rum intill sitter åklagare, barnläkare och socialsekreterare och tittar på förhöret via en tv-skärm så att barnet inte behöver upprepa sin berättelse flera gånger. De sociala myndigheterna kan ge krisstöd och besluta om insatser för familjen.

I Barnahusen är inredningen anpassad för barn och alla inblandade myndigheter kommer dit för att lyssna på barnets berättelse. Foto: Barnahuset Linköping

– Barnet ska inte behöva berätta om sina upplevelser flera gånger för olika personer i olika miljöer. På en polisstation finns kanske människor barnet känner och miljön kan vara stökig, säger Anna Petersson på Linköpings barnahus.

Anna Petersson har arbetat med Barnahus som samordnare och socialsekreterare. Foto: Privat

Efter förhöret med barnet kontaktas föräldrarna och kallas till ett förhör på polisstationen samma dag. Ofta blir föräldrarna upprörda och chockade när de får besked att deras barn tagits till förhör utan att de blivit informerade.

Inte påverka barnet

– De brukar lugna sig när man förklarat varför vi hämtar barnen utan deras vetskap. Ofta handlar det om misshandel eller sexuella övergrepp i hemmet och vi vill inte att de ska en chans att påverka barnet före förhöret, säger Eva-Britt Wärn, polis i Motala.

I Barnahusen är inredningen anpassad för barn och alla inblandade myndigheter kommer dit för att lyssna på barnets berättelse. Foto: Barnahus Linköping

– Det är rörande att se hur de olika myndigheterna gör sitt bästa för att utsatta barn ska få ett rättssäkert och barnvänligt bemötande och också kunna erbjudas snabb hjälp, säger Anna Petersson på Linköpings barnahus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.