Svenska barnflickor tjänar dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Barnflickan är på väg tillbaka. Att så många unga är utan jobb gör att också svenskar tar jobb som au pair i Sverige. Men de får ofta en för låg lön: 3.500 kronor i månaden.

På arbetsförmedlingens hemsida finns det gott om lediga jobb som barnflicka. Lönen ligger vanligen på 875 kronor i veckan. Svenskar som jobbar i Sverige är inte au-pairer, men erbjuds trots det ofta alltså samma låga lön.

-Au-pair är en form av utbildning och förkovran, och är också tidsbegränsat – man får inte vara au-pair mer än ett år. Barnflicka är en form av anställning, säger arbetsrättsjuristen Toivo Öhman till SVT:s Rapport.

Enligt EU ska en au-pair tjäna minst 3.500 kronor i månaden och arbeta max 25 timmar i veckan. Om man räknar in kost och logi motsvarar det 56 kronor i timmen. Denna minimilön har blivit det som gäller också på den svenska arbetsmarknaden.

-Det är fullkomligt hårresande, säger Toivo Öhman.

En 18-årig kvinna som Rapport talat med arbetade som barnflicka i Bromma utanför Stockholm. Hon arbetade tolv timmar om dagen med att lämna barnen på dagis, tvätta, städa, hämta barnen, passa barnen och laga mat till familjen. Lönen – 4.000 kronor i månaden.

Eftersom hon i dag är arbetslös och söker nya jobb som barnflicka vågar hon inte ställa upp på en intervju. Detsamma gäller flera barnflickor som Rapport har talat med.

Nu kommer fackförbundet Kommunal att verka för att även barnflickor får kollektivavtal.

-De utnyttjas grovt av dem som anställer dem, och dessutom pressar det här lönerna nedåt, säger Håkan Pettersson, andre vice ordförande för fackförbundet Kommunal.

Företaget Hemfrid säljer tjänster som barnpassning och städning i hemmet och har tecknat kollektivavtal med Kommunal. En barnflicka som är anställd av företaget tjänar 18.000 i månaden. Att köpa barnpassning av Hemfrid kostar 350 kronor i timmen.

-Vi kanske upplevs som dyra utan att man tänker på vad man faktiskt betalar för, såsom trygghetssystemen och försäkringar inte minst för dem som arbetar, säger Åsa Andersson, vd för Hemfrid.

Precis som fackförbundet Kommunal hoppas Åsa Andersson på Hemfrid att någon barnflicka ska våga driva frågan rättsligt så att även barnflickor får kollektivavtal.

-I det här beroendeförhållandet som ofta utvecklas när man arbetar hemma hos någon är det väldigt svårt med gränsdragningsfrågor. När arbetar man och när är man ledig, vem förhandlar min lön varje år? Det är många frågor som jag tror att det är svårt när man är ung att förhandla om och ha reglerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.