Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Hellström-Westas Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnläkare välkomnar coronavaccin till barn

Uppdaterad
Publicerad

Barnläkare ser överlag positivt på att barn mellan 12 och 15 år nu ska erbjudas vaccin mot covid-19. Samtidigt kunde beskedet ha kommit tidigare, menar vissa.

– Det hade varit ännu bättre om vi startade innan skolan började, men det är inte för sent, säger Svenska Skolläkarföreningens ordförande Josef Milerad.

Vaccineringen av den yngre åldersgruppen ska starta efter höstlovet i början på november, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) på en pressträff på torsdagen.

Svenska Barnläkarföreningen välkomnar beskedet.

– Vi ser på detta med tillfredsställelse eftersom beslutet har ungefär samma motivation som vår skrivelse som gick in till Folkhälsomyndigheten för två veckor sedan. Att det är för barnens skull, för barnens hälsa men även psykiska välmående, säger ordförande Lena Hellström-Westas.

Hellström-Westas säger även att de inte har drivit frågan själva men att de har fått mycket frågor från bland annat myndigheter, föräldrar och kollegor, och att man inom organisationen har många och långa diskussioner om fördelar och nackdelar.

– Fördelarna med att vaccinera barn är att färre barn blir sjuka och att de då kan fullfölja skolan, vilket har varit ett problem. Inte bara på gymnasiet och högstadiet utan även hos mindre barn, säger hon.

– Vaccinationen är en rekommendation. Den är frivillig. Barn ska vaccineras för sin egen skull.

”Klokt, även om det dröjt”

Josef Milerad är ordförande Svenska Skolläkarföreningen samt universitetslektor i barnmedicin. I juni skrev han en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med två professorer i medicin, där de riktade kritik mot vad de beskrev som senfärdigt agerande från regeringen och FHM:s sida under pandemin.

Milerad välkomnar också dagens besked, men vidhåller att det kunde ha kommit tidigare.

– Det är ett väldigt klokt beslut, även om det har dröjt. Samtidigt kan jag se det positiva att vi haft sådan debatt. Det kanske var nödvändigt att det dröjde så att alla kom med på båten, säger han.

Vill se samarbete med skolorna

Enligt Josef Milerad kommer det ta tid att få igång vaccineringen. Ett tidigare besked hade kunnat ge inblandade mer tid att förbereda sig, säger han. Han ser det som avgörande att regioner samarbetar med skolorna, något som även utbildningsminister Anna Ekström (S) tog upp under dagens presskonferens.

– Jag tror inte att man klarar att genomföra det här utan samverkan med elevhälsan och skolorna. Det är där barnen finns, men också stor erfarenhet av att massvaccinera barn. Det var bra att Ekström nämnde det med en gång, säger Milerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet