Regeringen avsätter 40 miljoner för att fler ska vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

40 miljoner kronor ska gå till att få fler att vaccinera sig. Det meddelar socialminister Lena Hallengren i en pressträff.

– Det finns bara en riktning framåt: Att alla som kan vaccinera sig också ska välja att göra det, säger hon.

73,2 procent av befolkningen som är över 16 år är fullvaccinerade.

– Jag vill säga tack till alla er som valt att vaccinera er, säger socialminister Lena Hallengren.

”Behöver riktas om”

Hon uppmanar personer som ännu inte tagit vaccin att se till att göra det.

– Vaccinationsarbetet behöver nu riktas om för att nå personer och grupper som ännu inte har vaccinerat sig. Det finns bara en riktning framåt: Att alla som kan vaccinera sig också ska välja att göra det. Regeringen avsätter 40 miljoner kronor för att stärka detta arbete.

Pengarna ska till exempel gå till uppsökande verksamhet, riktade informationsinsatser, kallelser och drop-in-mottagningar.

– På flera håll i landet finns exempel på lyckade insatser, säger Lena Hallengren.

De flesta som vårdas är ovaccinerade

Enligt Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, är de flesta av dem som vårdas för covid-19 just nu ovaccinerade.

– Fler behöver vaccineras och det är alldeles för många som inte tagit sin första, eller kanske sin andra, dos vaccin, säger Marie Morell.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson slår fast att vaccinerna är både effektiva och säkra.

– Vaccinationerna är också de viktigaste vi har för att bekämpa pandemin och en förutsättning för att kunna återgå till ett normalt samhälle så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.