Svenska djuruppfödare använder betydligt mindre antibiotika jämfört med många andra länder inom EU. Men antibiotikaförbrukningen riskerar att öka om sjukdomarna börjar spridas även här enligt Lantbrukarna. Foto: SVT/Michael Probst/TT

Svenska djur riskerar dödliga sjukdomar när EU slopar gränskontroller

Publicerad

Svenska djur riskerar att drabbas av smittsamma och dödliga sjukdomar när EU nu planerar att slopa Sveriges gränskontroller för import av lantbruksdjur. Följden kan även bli en ökad antibiotikaförbrukning, det varnar Lantbrukarnas Riksförbund för.

EU vill stoppa Sveriges nuvarande gränskontroller och provtagningar för import av lantbruksdjur. Detta riskerar att nötdjur och får drabbas av sjukdomarna paratuberkulos och grisar av PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome).

Virussjukdomar som är mycket smittsamma – och i vissa fall dödliga.

– Det handlar ju om att andra länders första intresse är att de vill att det ska vara så enkelt som möjligt att sälja djur över gränsen medan vi i Sverige har en otroligt restriktiv hållning för det är bara då vi kan begränsa och kontrollera sjukdomarna, säger Åsa Odell som är vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och grisbonde.

Lite antibiotika bland svenska djur

Svenska djuruppfödare använder betydligt mindre antibiotika jämfört med många andra länder inom EU. Men antibiotikaförbrukningen riskerar att öka om sjukdomarna börjar spridas även här enligt Lantbrukarna.

– Vi är ju bland de bästa i världen på att använda lite antibiotika till våra djur på grund av att vi varit noga med både djurhälsa och smittskydd och haft en bra gränskontroll i landet, fortsätter Åsa Odell.

Trots detta säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att gränskontrollerna kommer att upphöra.

– Vi hade ju velat fortsätta som tidigare men det går inte. Det finns ju ett beslut som säger att vi inte får göra på det sättet och då försöker vi hitta andra metoder för att förhindra att de här sjukdomarna ska komma in i Sverige.

Men Åsa Odell från LRF tycker inte att man ska vara rädd för att inte följa EU-lagstiftningen till punkt och pricka.

– Det här är ju för den goda sakens skull, säger hon.

Ska se över hur man kan tillämpa EU-lag

Sven-Erik Bucht menar att man ska försöka se över hur man kan tillämpa EU-lagen på ett sätt som är fördelaktigt för Sverige, så att sjukdomarna inte tas in i landet.

Åsa Odell tror dock inte att det kommer att fungera.

– Naturligtvis kommer man att titta på andra lösningar men ingenting kommer att ge det starka skydd som vi har idag, säger hon.

EU-kommissionen kommer att fatta beslutet om att Sverige ska upphöra med gränskontrollerna den här veckan och de nya reglerna ska införas 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.