Både år 2015 och 2016 var det inte en enda rymning från de högst säkerhetsklassade anstalterna i Sverige. Foto: TT/Björn Larsson Ask

Svenska fångar har slutat rymma

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Kriminalvården visar att trenden att inga fångar längre rymmer från svenska fängelser håller i sig. Förra året skedde inga rymningar alls, och det är andra året i rad som det har skett.

Under 1990-talet och början av 2000-talet var det omkring 40 fångar om året som rymde från de slutna anstalterna i Sverige, trots taggtråd, stängsel, murar och mängder av säkerhetsåtgärder.

Trenden vände 2004

Men efter flera uppmärksammade rymningar under 2004 skärpte Kriminalvården sitt säkerhetstänkande. Det fick resultat och sedan dess har trenden varit tydlig.

Färre och färre intagna har lyckats ta sig ut från fängelserna de senaste åren. Både år 2015 och 2016 var det inte en enda rymning från de högst säkerhetsklassade anstalterna.

– Det är mycket positivt. Det handlar om en kombination av fysiska och tekniska åtgärder och i huvudsak det klientnära arbetet, säger Kenneth Holm som är säkerhetsdirektör på Kriminalvården.

Säkrare anstalter och förebyggande arbete

Kenneth Holm tror att orsaken till att ingen rymmer längre är en kombination av bättre rustade anstalter med högre säkerhet, men även att personalen jobbar närmare de intagna.

– De viktigaste i det här arbetet är våra kriminalvårdare och frivårdsinspektörer. Vi har utvecklat sysselsättningen för de intagna med utbildningar och annan meningsfull sysselsättning som förebygger återfall i brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar häktena

Mer i ämnet