Mauritz visar sina ruttnande tänder och håller i ett par löständer. I kväll, tisdag, klockan 21:00 i SVT1 kan du höra mer om svenska häkten i SVT-programmet Domstolen.

Häktad i fyra år – tänderna ramlade ut

Uppdaterad
Publicerad

Mauritz Andersson, som var inblandad i en stor knarkhärva, satt inlåst i häktet i fyra år i väntan på rättegång och dom. En tid som bröt ned honom fullständigt både fysiskt och psykiskt.

– Mitt skelett mjukande och tänderna förstördes helt genom bristen på solljus i cellen, säger Mauritz som idag tvingas leva i stort sett på flytande föda.

Mauritz Andersson kallades ensamseglaren och hade levt stora delar av sitt liv till havs. Men år 2010 greps han på bar gärning mitt på Atlanten på sin segelbåt som då var fullastad med kokain. Att Mauritz var skyldig var det ingen tvekan om, han erkände direkt, men han placerades ändå i häkte och blev sittande där i fyra år innan han dömdes till ett långt fängelsestraff. Över två av åren i häkte fick han det som kallas fulla restriktioner, total isolering från omvärlden och andra häktade.

Skelettet mjuknade

Tiden i häkte, inlåst i en liten cell utan sol 23 timmar per dygn, bröt ner honom fullständigt. Hans skelett mjuknade. Han fick svårt att gå och kunde knappt klä på eller klä av sig själv. Och så började tänderna mjukna och ramla ut. Inte förrän hans advokat Martin Cullberg läste en artikel om d-vitaminbrist och tog en läkare till Mauritz uppmärksammade kriminalvården vad som hade hänt. Mauritz fick till sist medicin och blev långsamt lite bättre, men för tänderna fanns ingen räddning. De fick dras ut. Nästan allihop.

– Jag fick en protes till överkäken, men den sitter illa och jag blöder hela tiden. I underkäken har jag bara dom här tänderna kvar, säger Mauritz Andersson och visar oss några sneda bruna tänder i munnen. 

Bara akut tandvård i fängelset

Han skäms för sina tänder och försöker att inte öppna munnen för mycket när han pratar. Han har mycket svårt att äta och måste finhacka allt som inte är flytande eller mjukt. Det gör ont i tänderna som är kvar och i tandköttet. Men trots upprepade påstötningar får han nu ingen mer hjälp med tänderna i fängelset. Fångar får nämligen bara akut tandvård, och hans tillstånd anses inte vara tillräckligt allvarligt, trots att han har ont och knappt kan äta.

Mauritz mådde inte bara fysiskt mycket dåligt under tiden i häktet, han bröts även ner psykiskt. Han slutade prata och blev djupt deprimerad, troligen psykotisk.

Hade erkänt vad som helst

– Mauritz kunde inte försvara sig under rättegången, han mådde så otroligt dåligt, säger advokat Solveig Sörlien, som försvarade en av de andra misstänkta under den stora rättegången där Mauritz ingick. 

– Han hade kunnat erkänna vad som helst bara för att få slippa häktet, säger Solveig Sörlien.

Efter fyra år i häkte dömdes Mauritz till 14 års fängelse. Idag har han flera år kvar av sitt fängelsestraff. Han ångrar djupt att han gjorde den där smugglingsresan med kokain över Atlanten. Den raserade hela hans liv. 

– Jag vågar inte ens tänka på en framtid längre, säger han när vi träffar honom i häktet. Jag försöker bara överleva härinne dag för dag.

I kväll, tisdag, klockan 21:00 kan du höra mer om svenska häkten i SVT-programmet Domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar häktena

Mer i ämnet