En rysk atomubåt av typen Oscar II i hamnen på Kamtjatkahalvön. Oscar II är de största attackubåtarna som någonsin byggts. De tros ha kapacitet för 24 kryssningsrobotar. Ubåtsypen har varit mycket olycksdabbad. Arkivbild. Foto: AP

Svenska Freds om ryska atomubåten inför toppmötet: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Freds säger att det är ”oroande” att den tidigare olycksdrabbade ryska atomubåten ”Örnen” passerat in i Östersjön och på väg in i Finska viken inför toppmötet i Helsingfors på måndag mellan Putin och Trump.

Danska försvarsmaktens operationscenter har tidigare bekräftat för SVT Nyheter att ”Orel” (Örnen) passerat i ytläge genom Stora Bält och att den lämnade danskt territorium vid sex-tiden på fredagsmorgonen.

Den 155 meter långa ubåten drivs med två kärnreaktorer och befinner sig i Östersjön.

”Det är inte helt oväntat att Ryssland visar upp delar av sin militära kapacitet i Östersjön i samband med både ett Nato-toppmöte och ett möte med USA:s president. Att det denna gång är ett olycksdrabbat fartyg med kärnreaktorer är förstås oroande.” skriver Svenska Freds ordförande Agnes Hellström i ett mejl till SVT Nyheter.

Ryska myndigheter meddelade tidigare i veckan att atomubåten är på väg i en konvoj med ytterligare tre ryska militärfartyg samt underhållsfartyg. De är på väg till militäruppvisningen ”flottans dag” i Sankt Petersburg som äger rum den 29 juli.

”Dialog och fredssamtal främjas aldrig av att parterna tävlar i att visa vem som har störst militära muskler. Förhoppningsvis gör Putin och Trump ett försök att fokusera på dialog och diplomati när de träffas.” skriver Agnes Hellström.

Brand ombord

Just den här ubåten drabbades av en stor brand 2015 när den låg i torrdocka vid varvet i Severodvinsk på Kolahalvön där den har sin bas.

”Orel” är en ubåt av typen Oscar II och därmed ett systerfartyg till atomubåten ”Kursk” som sjönk år 2000 efter att en torped exploderat ombord. Hela besättningen med 118 personer omkom.

Oscar II ubåtar tros ha kapacitet för att bära 24 kryssningsrobotar som kan utrustas med både konventionella stridsspetsar och kärnvapenstridsspetsar. Den här typen av ubåtar är inte konstruerade för att operera i grunda innanhav som Östersjön, utan för de djupa oceanerna.

Den ryska konvojens planerade färd från Kolahalvön. Tidigt på fredagsmorgonen lämnade atomubåten ”Orel” danskt farvatten och är i Östersjön på väg till flottbasen Kronstadt nära Sankt Petersburg. Foto: SVT Design

Finland avböjer

Finlands försvarsmakt avböjer att kommentera den ryska ubåten position på söndagseftermiddagen,

– Eftersom det inte inträffat någon kränkning av finskt territorium finns det ingen anledning att kommentera detta, säger Katrina Carlson, informatör vid Finlands försvarsmakt.

På måndag träffas Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump för toppmötet i Helsingfors.

Det är ovanligt med atomubåtar i Östersjön. Såvitt känt, har det bara inträffat en gång tidigare.

Det var i juli 2017 som Ryssland skickade världens största ubåt ”Dmitrij Donskoj” till ”flottans dagar” i Sankt Petersburg. Den atomubåten anlände senare i juli än årets atomubåt som anländer lagom till toppmötet.

Kapacitet för 24 kryssningsrobotar

Längd: 155 meter

Vikt: 14 700 ton

Bredd:18,2 meter

Motorer: två kärnreaktorer

Besättning: 120 personer

Byggd: 1989-1992

Moderniserad: 2017

Ryska flottan har tre Oscar-II klass ubåtar: ”Voronezh”, “Smolensk” och “Orel”.

Källa: Barents Observer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.