Demonstrationer på Senatstorget inför det första officiella toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors. Foto: Christine Olsson/TT

Helsingfors i världens fokus inför stormaktsledarnas möte

Uppdaterad
Publicerad

För Finland spelar det ingen större roll om toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin blir en flopp eller en succé. I Helsingfors räknar man med att den reklam man får inte går att köpa för pengar, skriver SVT:s korrespondent i Helsingfors.

Stadsledningen i Helsingfors är övertygade om att mötet kommer att locka fler turister oavsett vad de båda stormaktsledarna ställer till med. Även politiskt ser man mötet som ett stort erkännande för den finländska diplomatin.

– Det här är ett bevis på att USA och Ryssland litar på att Finland kan arrangera ett toppmöte i en miljö som är lugn och där risken för bråkiga demonstrationer är relativt liten. Toppmötet är också ett erkännande för den finländska diplomatin, menar forskaren Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

Han lyfter också fram den tradition Finland har att arrangera toppmötet och framförallt möten mellan ryska och amerikanska ledare. 1990 möttes George H.W Bush och Michail Gorbatjov i Helsingfors. Sju år senare var det Bill Clinton och Boris Jeltsin som möttes i den finländska huvudstaden. Det största och mest kända toppmötet var KSSE-konferensen 1975.

Erbjuder ”goda tjänster”

– Vi har sagt att vi kan erbjuda ”goda tjänster” som man säger på diplomatspråk. Så länge de efterfrågas så erbjuder vi sådana. Jag hoppas att det främjar fredens sak, säger Finland president Sauli Niinistö i en intervju för SVT nyheter.

Forskaren Charly Salonius-Pasternack vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors tror att just president Niinistö har haft en stor betydelse för att toppmötet arrangeras i Finland. Han är en av de få ledare i världen som träffat och fört diskussioner med både USA:s, Kinas och Rysslands ledare.

– Hans personlighet och hur han bedrivit utrikespolitiken har haft en stor betydelse, säger Charly Salonius-Pasternack.

Kritik mot mötet

Samtidigt har både finländska politiker och forskare framfört kritik mot att Finland för att man tar emot två herrar som inte gjort sig kända för att förespråka mänskliga rättigheter och demokrati.

– Man måste vara realistisk och inse att bara genom diskussioner kan man nå resultat. Bättre att föra en dialog än att bara vara tyst, menar president Sauli Niinistö.

Undersökningar visar att finländarna har ett väldigt lågt förtroende för både Putin och Trump. Trots det tar landet emot de båda ledarna med öppna armar.

– Det här är reklam för Finland, för vår självständighet och det finländska folkets vidsynthet, menar torghandlaren Stina Korsten i Helsingfors.

– Det här är bevisar att man kan räkna med Finland. Jag tycker det är väldigt fint att man litar så mycket på Finland, menar Markku Lindroos från Karhula.

För Helsingforsborna innebär toppmötet några besvärliga dagar. Stora delar av centrum är avstängt för all trafik under måndagens toppmöte. Även för alla som turistar i Helsingfors blir måndagen besvärlig och dyr. På grund av toppmötet har hotellrummen blivit dubbelt så dyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet