Mötet kommer som kulmen på en vecka av Nato- och EU-kritiska uttalanden av Trump. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Analys: Drömläge för Putin – USA och Ryssland kan ”börja om”

Publicerad
Analys ·

USA och Ryssland kan börja om på nytt. Presidenterna två beslutsamma män har suttit öga mot öga, utan underhuggare, i två timmar och nu är förtroendet  återställt. Så kan man se utgången av mötet i Helsingfors.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Toppmöte saknade dagordning och konkreta frågor. Men man tog upp sådant som Ryssland och USA tidigare talat om. Ett samarbete mot terrorismen, samarbete i Syrien och nödvändigheten av att säkra Israels gräns och om fortsatt kärnvapen-nedrustning och START-avtalet.

Men frågan är om mötet i Helsingfors gav så mycket mer än ett bättre tonläge och löften om att träffas igen.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Donald Trump sin vana trogen utmålade mötet som en framgång. Relationerna mellan USA och Ryssland har aldrig varit så dåliga, men det har förändrats helt under de här timmarna, sa han efteråt.

För Vladimir Putin var det en seger att mötet överhuvudtaget blev av. Det kan tolkas som slutet på flera års internationellt utanförskap. Ryssland har känt av isolering och sanktioner sedan annekteringen av Krim 2014.

Drömläge för Putin

Mötet kommer som kulmen på en vecka av Nato-kritiska uttalanden av Trump. Som också passade på att beskriva EU som en handelsfiende till USA. Trump har också beskrivit de dåliga relationerna mellan USA och Ryssland som framförallt USA:s fel. Alltihop är troligtvis mer än Putin vågat drömma om.

På Putins önskelista står förstås fortfarande att Ryssland ska återupptas i G 7, något Trump uttalat sig positivt om. Putin vill också ha Trumps stöd för lyftandet av sanktioner mot Ryssland. Men det är inte lika lätt för Trump att åstadkomma, då är det lättare med formuleringar om fortsatt dialog mellan länderna.

För Trump är mötet definitivt ett fototillfälle som han kan utnyttja i sitt twitter-flöde. Han ser det som en fjäder i hatten, något att visa upp för sina väljare. Hur han möter världens ledare som Nordkoreas Kim Jong-Un, Rysslands Vladimir Putin samtidigt som han sätter Europas ledare på plats. Och låter Europa och Kina få känna av USA:s missnöje när det gäller handel.

Mer riskabelt för Trump

Tidpunkten för mötet har varit känslig med tanke på åtalet nyligen mot 12 ryska underrättelseagenter för inblandning i det amerikanska valet 2016. Åtal som Trump betecknat som en “riggad häxjakt”. Trump tog upp frågan med Putin, men vägrade sen på presskonferensen efteråt kritisera Ryssland.

Trump säger sig godta Putins försäkran att Ryssland inte var inblandat. Det här kommer givetvis att diskuteras länge i USA men Trump lyckas kanske avvärja en del kritik genom att han åtminstone tog upp frågan.

Vladimir Putin klarade grillningen om rysk inblandning i valet elegant. Har aldrig förekommit och kommer aldrig att förekomma, menade han. Han erbjöd amerikanska utredare att undersöka hela historien i Ryssland, och till och med delta i förhör av misstänkta.

Men då måste USA återgälda med att ge ryska poliser tillgång till affärsmannen William Browder. Browders advokat Sergei Magnitskij mördades i ryskt fängelse. Browder är ett rött skynke för de ryska myndigheterna och särskilt för Putin. Där stupar troligtvis den möjligheten för de amerikanska utredarna. Magnitskij-fallet är en av de värsta stötestenarna i relationerna mellan USA och Ryssland.

Trump och Ryssland

Det är många som funderar på varför Donald Trump verkar se USA:s allierade som motståndare, men uttalar sig så positiv om Ryssland och inte minst Vladimir Putin. Trump har iallafall alltid undvikit att kritisera honom öppet. Tvärtom verkar han beundra Putin. Kanske det handlar om ledarstil.

De mest kritiska undrar om Ryssland har något slags grepp om Trump, någons slags hållhake. Frågan kom till och med upp på presskonferensen men viftades bort av Putin.  Andra menar att Trump är att betrakta som ett användbart verktyg i Vladimir Putins större strategi för att återge Ryssland dess storhet.

Putins strategi

Och där har Vladimir Putin haft stora framgångar de senaste åren. Ryssland spelar en alltmer framträdande roll internationellt trots ekonomiska motgångar och sanktioner. Framförallt på ett militärt och säkerhetspolitiskt plan med framgångarna i Syrien. Och nu med en förbättrad relation till USA kan Rysslands utsikter förbättras ännu mer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet