Donald Trump och Vladimir Putin möts i dag i Helsingfors Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Första officiella mötet mellan Trump och Putin

Uppdaterad
Publicerad

Världens ögon är på Helsingfors där USA:s president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin träffats för första gången för ett officiellt möte. På presskonferensen efteråt handlade många av frågorna om eventuell rysk inblandning i valet 2016.

– Det fanns ingen samverkan, jag kände inte presidenten, framhärdade Trump och syftar på Putin.

USA:s allierade har varit skeptiska till mötet. Det är åtta år sedan en amerikansk president träffade sin ryske kollega på tu man hand. Ryssland har heller inte varit en välkommen samarbetspartner för de flesta europeiska länder sedan annekteringen av Krim 2014.

Nekar till valinblandning

Rysslands president Vladimir Putin inledde pressträffen efter mötet med USA:s president Donald Trump. Putin sa att samtalen med Trump varit uppriktiga och fruktbara.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Han sa också att Donald Trump under mötet tog upp frågan om Ryssland har försökt påverka det amerikanska valet, varpå Putin ska ha upprepat att Ryssland aldrig har och aldrig tänker lägga sig i USA:s interna angelägenheter.

”Det fanns ingen samverkan”

När Trump tog till orda dömde även han ut Mueller-utredningen om Rysk inblandning i presidentvalet 2016, som han kallade en ”katastrof” för USA.

– Det fanns ingen samverkan, jag kände inte presidenten, framhärdade Trump och syftar på Putin.

På frågan om Ryssland kan utlämna de tolv agenter som åtalats i USA för att ha hackat Demokraternas mejl hänvisade Putin till internationella avtal som både Ryssland och USA skrivit under.

– Om Mueller-utredningen skickar en formell begäran om att få förhöra misstänkta ryssar så ska de få göra det, sa Putin och tillade att Ryssland då i sin tur vill få förhöra amerikaner som misstänks för olagliga handlingar mot Ryssland.

Krim-frågan stängd för Ryssland

Under presskonferensen fick Putin en fråga om den ryska annekteringen av Krim. Ett ämne som inte varit uppe tidigare och som på förhand inte väntades beröras.

Putin svarade att den frågan är stängd för Ryssland.

Trump nämnde även att han välkomnar Putins förslag om ett gemensamt samarbete länderna emellan, för att reda ut anklagelser om ryska cyberattacker. 

Trump och Putin talade även om Syrien, kärnvapen och en förlängning av det så kallade Start-avtalet. Kanske de minst kontroversiella ämnena av dem man på förhand trodde skulle tas upp under mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet