Utrikesminister Margot Wallström (S) och fd. statsminister Carl Bildt om presidentmötet i Helsingfors Foto: SVT

Utrikesminister Margot Wallström om toppmötet: ”Det är riktigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Både utrikesminister Margot Wallström och före detta utrikesminister Carl Bildt reagerar på Donald Trumps beslut att inte kommentera Ryssland annektering av Krim, under måndagens presskonferens i Helsingfors.

– Det är anmärkningsvärt att ingenting har sagts från amerikansk sida, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

Tonen har varit hård mot USA:s president Donald Trump på hemmaplan efter måndagens möte med Rysslands president Vladimir Putin. Där är det främst frågan om Rysslands inblandning i det amerikanska valet som står i fokus. 

För utrikesminister Margot Wallström är det snarare det som det talades mindre om som är det intressanta.

Trump och Putin möts i Helsingfors

– Det är anmärkningsvärt att ingenting sades från amerikansk sida om den ryska annekteringen av Krim. Det är en fråga som påverkar hela säkerhetsordningen, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

”Bjöd inte på många obehagliga överraskningar”

I övrigt var Wallström restriktiv med att fälla hårda omdömen.

– Jag tror att vår grundinställning är att det alltid är bättre med dialog än att se ökande spänningar som är farliga. I det här mötet ser vi att det inte bjöds på många obehagliga överraskningar.

Utrikesministern lyfter att det är positivt att det talades om kärnvapennedrustning. 

– Allt handlar om vad man gör av det. Hur omsätter man detta i praktisk handling och vad kommer vi att se framöver? Det är vad som räknas i slutändan.

”Oroväckande svag”

Även före detta utrikesminister Carl Bildt reagerar på Trumps tystnad gällande situationen i Ukraina.

– Trump sade inte ett enda kritiskt ord om rysk politik. Han sade ingenting om Ukraina, ingenting om situationen i Syrien. Han ställde inte Putin till svars för någonting, säger Bildt till SVT Nyheter.

I övrigt anser Bildt att det inte var en Trump i toppform som världen skådade på måndagens presskonferens.

– Trump var oroväckande svag. Putin hade uppenbarligen en agenda som han räknade upp med olika frågor och initiativ. Trump hade ingen agenda och verkade mer sysselsatt med sin egna personlighet och kontroverserna i hemmaplan, säger Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet