– Presidenten måste förstå att Ryssland inte är vår vän, säger representanthusets talman Paul Ryan som anser att Trump inte gick tillräckligt hårt mot Putin under måndagens presskonferens. Foto: Manuel Balce Ceneta, AP/Alexander Zemlianichenko, AP

Trump kritiseras hårt på hemmaplan efter mötet med Putin

Uppdaterad
Publicerad

Flera republikanska politiker kritiserar USA:s president Donald Trump efter måndagens historiska möte med Rysslands president Vladimir Putin.

– Presidenten måste förstå att Ryssland inte är vår vän, säger representanthusets talman Paul Ryan.

Reaktionerna lät sig inte vänta efter den gemensamma presskonferensen som Trump och Putin höll under måndagseftermiddagen. 

Flera republikanska politiker anser att Trump inte gick på tillräckligt hårt mot Putin, speciellt vad gäller Rysslands inblandning i det amerikanska valet. Presidenten valde att inte ställa sig bakom den amerikanska underrättelsetjänstens utredning i frågan.

Trump och Putin möts i Helsingfors

– Det är ingen fråga om saken att Ryssland var inblandade i valet och att de fortsätter underminera demokratin i USA och i resten av världen, säger representanthusets talman och republikanen Paul Ryan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Presidenten måste förstå att Ryssland inte är vår vän, tillägger han.

”Inte ett bra ögonblick för USA”

Bob Corker, republikansk politiker och ledamot i senaten, sade att mötet inte var ett bra ögonblick för USA, rapporterar CNN

– Jag förstår inte varför Trump fortsätter förneka rysk inblandning i valet, säger Corker till CNN.

Även republikanen John McCain kritiserade presidenten i ett uttalande.

– Trump var inte bara oförmögen, utan ointresserad av att stå upp mot Putin, sade McCain i uttalandet.

Får vicepresidentens stöd

Samtidigt får presidenten backning av vicepresident Mike Pence. Under ett tal som Pence höll under måndagen beskrev han presidenternas möte som ett öppet och produktivt samtal.

– Världen fick i dag se att Donald Trump alltid kommer sätta USA:s framgång och säkerhet i första hand, sade Pence, rapporterar CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet