Experten: ”Putin återfår mycket av sin legitimitet av det här mötet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är förväntansfullt och spänt inför det stundande, första officiella mötet mellan presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump. Relationen länderna emellan har varit skakig och känsliga ämnen väntas tas upp.

Annekteringen av Krim och Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet är bara några av punkterna som gör att omvärlden med både spänning och nervositet följer detta historiska möte.

– Putin återfår mycket av sin legitimitet av det här mötet. Vad som än kommer ut från det, även om det bara är ett kommatecken, så kommer det faktum att de har suttit i en och halvtimme och pratat, vara jätteviktigt, säger Rysslandsexperten Malcolm Dixelius i SVT:s Morgonstudion.

Åtta år sedan sist

Det är åtta år sedan en amerikansk och rysk president senast träffades i enrum. Och denna gång sker det vid den finländska presidentens palats i Helsingfors.

-  För Ryssland var Trump en förhoppning men inte riktigt det man hade hoppats på. Förhoppningarna skulle nog ha varit att de tillsammans skulle bryta dödläget med Krim, men så länge EU håller ihop kommer det inte att gå, säger Malcolm Dixelius.

Trump: ”Relationerna har aldrig varit sämre”

Klockan 13 lokal tid sätter det igång, men redan under måndagsmorgen började Donald Trump twittra och kommentera uppgifter om rysk inblandning i valet. Han påstod bland annat att USA:s relationer med Ryssland aldrig varit sämre ”tack vare många år av amerikansk dåraktighet och dumhet”.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet