Svenska hushåll slänger mindre mat jämfört med tidigare. Målet till 2030 är att halvera matsvinnet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/Jonas Ekströmer/TT

Svenska hushåll slänger mindre mat – 17 kilo per person och år

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hushåll slänger mindre mat än tidigare. Ny statistik visar att svenska hushåll i snitt slänger 17 kilo mat per person och år – en minskning med två kilo jämfört med tidigare.

– Vi behöver komma tillbaka till att respektera maten, värdera den högre, ge den en andra chans och använda våra sinnen, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Det motsvarar mellan 8 och 10 procent av alla växthusutsläpp, enligt Livsmedelsverket.

Bara i Sverige slängs ungefär en miljon ton mat per år. Men statistik från Naturvårdsverket visar att svenska hushåll blir allt bättre på att minska sitt matsvinn.

Minskat med 20 000 ton

Tidigare har varje svensk i snitt slängt 19 kilo mat som hade kunnat ätas per år – nu är siffran nere på 17 kilo. För hela befolkningen motsvarar det runt 20 000 ton – eller drygt 130 fullvuxna blåvalar.

– Det är fortsatt ett jätteproblem för klimatet, miljön och plånboken, men att sluta slänga mat är en av de enklaste saker vi kan göra för att ta hand om vår planet, säger Karin Fritz.

Enligt Karin Fritz beror minskningen på ett förändrat beteende.

– Vi vet inte exakt vad man börjat göra annorlunda, men det är ett kvitto på att medvetenheten har ökat, säger hon.

Halvera matsvinn till 2030

Sveriges mål är att halvera matsvinnet till 2030 – det innebär att matsvinnet ska ner till 8,5 kilo per person och år.

–  Då behöver vi öka takten. Fler måste jobba för att inspirera och informera konsumenter om hur man kan minska matsvinnet hemma. Alla som kan måste jobba för att göra det lätt att göra rätt. Men jag är positiv – fortsätter vi så här kommer vi att lyckas. 

Karin Fritz bästa tips för att minska matsvinnet är att sänka temperaturen i kylskåpet till fyra grader samt lukta och smaka innan du slänger mat.

– Vi har slutat använda sunda förnuftet och litar inte på oss själva. Det är så lätt att kasta maten för det är lätt att köpa ny mat. Vi behöver komma tillbaka till att respektera maten, värdera den högre, ge den en andra chans och använda våra sinnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Har du en liten trött morot så kan du lägga in det i kallt vatten, säger matsvinnexperten Karin Fritz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer