Svenska it-receptet i coronakrisen kan ha dämpat pandemins effekter

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har de senaste veckorna varit epicentrum för corona-pandemin i Sverige. Men trots en enormt ansträngd situation i regionen har man hittills klarat av belastningen. En av förklaringarna kan vara Sveriges digitala beredskap.

I den rådande pandemin rapporteras dagligen om en mycket ansträngd situation i vården och hundratals har förlorat livet. Men Sveriges digitala beredskap lyfts nu upp som en tänkbar framgångsfaktor till att den ansträngda situationen hittills har pallat för trycket.

Daniel Forslund (L), är ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet i region Stockholm. Han ser hur den digitaliserade vården fått en stor roll i rådande kris.

Coronapandemin

– Vi har en robust digital infrastruktur i Sverige, vi har bra bredband nästan överallt, vi har varit tidiga med att införa digitala lösningar. Vi hade inte kunnat klara den här krisen om vi inte hade haft möjligheten att ta bort fysiska besök till sjukvården till exempel, eller att skolorna kan fungera med digitala lösningar, då hade vi fått en kris även i välfärden, säger Daniel Forslund till SVT.

Digital vård ökar i riskgruppen

Som exempel pekar han på Region Stockholms självskattningstest för Corona som redan efter ett dygn hade tagits över en miljon gånger. Efter detta såg man att telefonköerna minskade på rådgivningsnumret 1177, som innan testet var upp emot 60 minuter mot dagens 1-3 minuter.

Region Stockholms siffror visar också att riskgruppen 70-79 år använder 1177:s digitala tjänster, bara i mars månad har man sett en 50-procentig ökning.

Vidare har den digitaliserade vården inneburit att personal med milda symptom kunnat fortsätta sitt viktiga arbete hemifrån.

– Det har handlat om tusentals anställda som genom detta kunnat fortsätta arbeta och avlasta sina kollegor, säger Daniel Forslund till SVT.

Kan ta hand om fler

Julia Schou är specialistläkare i allmänmedicin på vårdbolaget Capio. Hon ser stora fördelar med att arbeta digitalt.

– Hittills tycker vi att den tekniken hjälper oss att ta hand om fler. Att till exempel ha drop-in-mottagningar ökar ju smittorisken mycket mer när man inte vet vilka patienter som är smittsamma eller inte, eller vem som kan riskera att få smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet