Svenske Johan i Wuhan: Man undviker folkmassor

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att fler ska smittas av det nya sarsliknande lungviruset ökar i Kina. I Wuhan där sjukdomen först bröt ut har både handsprit och munskydd sålt slut i butikerna och gatorna ekar tomma.

– Man får undvika folkmassor, ha masken på och hoppas på att man inte blir smittad, säger svenske Johan Björnfot som jobbar som hockeytränare och kiropraktor i Wuhan.

Johan Björnfot flyttade till 11-miljonersstaden Wuhan i april förra året för att jobba med det spirande hockeyintresset i sydvästra Kina.  De första rapporterna om att ett mystiskt lungvirus smittat människor på en fiskmarknad kom vid årsskiftet. Sedan har antalet insjuknade ökat och säkerhetsåtgärderna blivit allt fler.

– Det trappas upp. I dag har man börjat göra kontroller på banker, en kollega till mig fick kolla febern innan hon fick lov att göra bankärenden.

Coronapandemin

Alla på jobbet kontrolleras

Även på Johan Björnfots jobb har det gjorts kontroller.

– Det var en stressad känsla. Det var en som hade testat 37,5 på febertermometern och då blev det panik. Sedan kollade de ytterligare fem gånger för säkerhets skull och han hade bara 36,9. Men den minuten var det panik och folk gallskrek och sprang härifrån, berättar han.

Arbetsplatsen ligger i ett köpcentrum som vanligtvis är fullt med människor. Just nu är det dessutom skollov, men trots det är det nästan folktomt.  Många små butiker har helt bommat igen.

Munskydden har sålt slut

440 människor har hittills insjuknat, varav 17 personer har dött, enligt kinesiska myndigheter. För några dagar sedan delades en bok ut med utförliga råd om bland annat hygien, vad man får äta och hur maten ska tillagas. Den som rör sig ute rekommenderas att undvika folksamlingar, ta omvägar om man ser någon som hostar eller nyser och alltid bära mask.

I dagsläget är det slutsålt med både handsprit och munskydd i alla butiker.

– Jag var på hockeyträning nu med några ungar. Det var första gången i livet jag körde munskydd på isen.

Efter jobbet ska han promenera hem och hålla sig inomhus.

– Jag kommer att göra en räd till en affär där jag vet att det är mindre folk och bunkra upp med så mycket som möjligt, sådant som jag kan förvara länge i en månad eller två. Utifrån värsta, värsta scenariot.

Fakta om kinesiska coronaviruset

  • Det första människan som smittats av viruset, som WHO till vidare kallar 2019-nCoV, upptäcktes  i slutet av december i den kinesiska miljonstaden Wuhan.
  • Hittills har minst 17 personer avlidit och mer än 500 har smittats. Symptom är bland annat: feber, hosta, andnöd och andningssvårigheter. 
  • Viruset har spårats till en marknad i Wuhan, och nu genomförs massiva insatser för att stoppa spridningen.  På järnvägsstationer, flygplatser och vid särskilda kontrollstationer vid motorvägen skannas människor för att upptäcka om de har feber. Polis gör också stickprov på djurtransporter på väg in i staden.
  • Coronavirus är en ganska stor familj virus. Men hittills har bara sex av dem smittat människor. Wuhanviruset blir det sjunde.   
  • Forskare ser det som mest sannolikt att djur är den primära smittokällan till viruset, men det smittar även mellan människor. Människor uppmanas att undvika oskyddad kontakt med djur, se till att koka kött och ägg ordentligt, samt undvika nära kontakt med personer som har influensaliknande symptom.

Källor: AP, Reuters, TT m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet