Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät. Foto: SVT

Svenska kraftnät: Bra för miljön att industrin drar ner när elen är som dyrast

Uppdaterad
Publicerad

Denna veckan har elpriset ibland varit så högt att stora pappersbruk valt att stänga ner stora delar av produktionen. Men det visar att elmarknaden fungerar, och det kan vara bra för miljön, säger Svenska kraftnät.

I morse slog elpriset nytt årshögsta. Dagar när det är kallt i hela landet, och många vindkraftverk snurrar långsamt, så finns risk för elbrist. Därför importerar Sverige el, ofta vattenkraftel från Norge, men ibland som i morse även kolkraftsel från Tyskland och Litauen.

Då skjuter priserna i höjden. Därför kan industrier som Holmens pappersbruk välja att tillfälligt pausa verksamheten. Svenska kraftnät har uppdraget att se till att det alltid finns el och driftchef Pontus de Maré menar att perioder av höga priser är en del av elmarknaden.

– Priset är ju styrsignaler. Det visar att elmarknaden fungerar. Och hittills har vi inte fått brist, utan kunnat leverera el till alla som behöver, säger han till SVT Nyheter.

Importerar från flera länder

Svenska kraftnät valde i veckan att starta reservkraftverket i Karlshamn, som drivs på olja. Men den går mest på tomgång och finns som reserv för att kunna täcka oförutsedda händelser. Sverige exporterar mycket mer el än vi importerar. Och importen av kolkraftel handlar om små volymer några få timmar då och då. 

– Den allra mesta importen kommer från Norge och vattenkraft. Men när behovet är som största kan vi också importera från Litauen, Tyskland och kanske även Polen, säger Pontus de Maré.

”Bra för miljön”

Att fabriker kanske väljer att då dra ner, tycker inte driftchefen behöver visa på problem – tvärtom. Det är logiskt, menar han, att elkunder – både konsumenter och industrier – väljer att inte använda elen när den är som dyrast – och smutsigast.

– Absolut. När efterfrågan är som högst är det bra att prissignalerna går fram så vi konsumerar mindre. Det är också bra för miljön för då dämpas topparna och importen. Det gäller även om vanliga konsumenter väljer att inte köra dammsugare och diskmaskiner just på de mest belastade timmarna som är runt 7-8 på morgonen och på kvällen när man kommer hem från jobbet, säger Pontus de Maré.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.