Antje Jackelén, storfavorit. Foto: Scanpix

Efter 69 män – nu tar en kvinna över

Publicerad

I dag valdes Antje Jackelén till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan får sin första kvinnliga ärkebiskop, efter 849 år men män på posten. Antje Jackelén fick en majoritet av rösterna i valet, uppger Kyrkans Tidning.

Antje Jackelén fick 174 röster, och tvåan Ragnar Persenius 103. Jackeléns röster motsvarar 56 procent och Persenius 33 procent.

”Häftig kyrka”

– Det första som kommer för mig är vilken häftig kyrka vi har, som kan enas vid en kandidat, säger Antje Jackélen vid en pressträff inför ett 50-tal personer i Domkyrkoforum i Lund.

Sveriges nya ärkebiskop såg tagen ut men sprack upp i ett leende när valresultatet presenterades och hon möttes av högljudda applåder.

Jackelén vann klart, med 55,9 procent av rösterna.

– Lite omtumlad och tacksam för det stora stödet som jag fått.

”Haft kvinnliga präster i 50 år”

Antje Jackelén påbörjar inte sitt nya uppdrag förrän om åtta månader – men att hon som första kvinnliga ärkebiskop redan är historisk är inget hon tänker på.

– Kvinna har jag ju varit i hela mitt liv, så det bär jag ju med mig i allt jag gör. Men visst är det roligt. Jag har varit ute i så pass mycket i internationella sammanhang att jag tyckt mig se att det finns en nyfikenhet på kvinnliga kyrkoledare. Så jag har tillförsikt att det också är en tillgång.

– Det känns inte så förvånande. Vi har haft kvinnliga präster i 50 år.

Andra kvinnliga ärkebiskopar

Svenska kyrkan blir inte den första kyrkan i världen med en kvinnlig ledande biskop. I grannlandet Norge är Helga Haugland Byfuglien biskopsmötets ordförande.

Episkopala kyrkan i USA (TEC) leds av biskop Kathryn Jefferts Schori och nyligen valdes Elizabeth Eaton till ledande biskop i Evangeliska lutherska kyrkan i USA (ELCA). Den Evangeliska lutherska kyrkan i Kanada (ELCC) leds av biskop Susan Johnson.

Den tyska EKD-kyrkan har också haft en kvinna som ärkebiskop, Margot Kässman, men det är några år sedan hon slutade, enligt Svenska kyrkans pressekreterare Ewa Almqvist.

– – – – – – -

Fakta: Antje Jackelén

Antje Jackelén föddes i Tyskland 1955. Hon studerade teologi vid universitetet i Tübingen i sydvästra Tyskland innan hon flyttade till Sverige. Hon tog sin teologie kandidatexamen i Uppsala 1979 och prästvigdes i Stockholms stift året därpå.

Under 80- och 90-talen arbetade hon som kyrkoadjunkt och komminister i Stockholms och Lunds stift innan hon började sin forskarutbildning. Hon blev teologie doktor i Lund 1999 och flyttade sedan till USA, där hon var verksam som lärare och forskare vid Lutheran School of Theology i Chicago.

Hon återvände till Sverige sedan hon 2006 valts till bisko [ingen länktext finns]p i Lunds stift. Hon biskopsvigdes 2007.

Antje Jackelén är gift med Heinz och och har två barn och två barnbarn.

Källa: Svenska kyrkan

Fakta: Tidigare ärkebiskopar

Visa

Nuvarande ärkebiskop Anders Wejryd går i pension sommaren 2014. Han var den förste biskopen som utsågs av Svenska kyrkan själv. Innan kyrkan och staten skildes åt utsågs alla biskopar av regeringen.

Dessa har varit ärkebiskopar under de senaste 100 åren:

  • Nathan Söderblom 1914-1931
  • Erling Eidem 1931-1950
  • Yngve Brilioth 1950-1958
  • Gunnar Hultgren 1958-1967
  • Ruben Josefson 1967-1972
  • Olof Sundby 1972-1983
  • Bertil Werkström 1983-1993
  • Gunnar Weman 1993-1997
  • KG Hammar 1997-2006
  • Anders Wejryd 2006-

Källa: Svenska kyrkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer