Den som vill studera till läkare i Sverige har små chanser. Höga betyg är ingen garanti för en plats på de åtråvärda läkarutbildningarna.
Dyra utbildningar
Det stora intresset för utbildningen gör att många svenska läkarstudenter tvingas studera i Danmark, Polen och Ungern. Många gånger kostar de utbildningarna hundratusentals kronor.
27-åriga Maria Nilsson från Höganäs är en av dem som läst läkarutbildningen i Köpenhamn på grund av bristen på utbildningsplatser på de svenska läkarprogrammen.
-Jag tycker att Sverige ska ta sitt eget ansvar för att utbilda de läkare man behöver. Det finns för få platser nu och det kommer att bli läkarbrist på sikt. Man kan inte förlita sig på att man kan ta in utländska läkare för att täcka upp den bristen, säger Maria Nilsson.
Kräver 300 ytterligare platser
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, efterlyste redan i fjol en utbyggnad av utbildningsplatserna på universiteten i Sverige. I en skrivelse till utbildningsminister Lars Leijonborg föreslog SKL en utbyggnad med 300 platser på läkarprogrammen till år 2010.
Lars Leijonborg säger nu till Rapport att man ska påbörja ett arbete med att se över antalet platser på läkarutbildningarna:
-För några år sedan var det ingen som förutsåg den här situationen. Men nu visar det sig att många vill bli läkare och att de som utbildar sig får jobb direkt. Det talar för att det finns anledning att utbilda fler, säger Lars Leijonborg.
Flerdubbling av utlandsstuderande
Siffror som Rapport tagit fram visar att läsåret 2007/2008 fick över 2 000 svenska studenter studiemedel för medicinstudier på universitet i Europa, vilket är en kraftig ökning. Som en jämförelse studerade 600 läkarstudenter utomlands läsåret 2001/2002. Det innebär alltså mer än en tredubbling på sex år.
Enligt en rapport från Socialstyrelsen från 2005 var de främsta anledningarna till att antalet ökat att populariteten för yrket ökat, samtidigt som antagningskraven utomlands i flera fall är lägre.
Danmark betalar
Många svenska medicinstudenter får sin examen från Köpenhamns Universitet, där läkarutbildningen är avgiftsfri. Att Danmark får betala den sex år långa utbildningen av svenska läkare är något som inte heller den svenska utbildningsministern anser vara hållbart:
-I längden är det naturligtvis orimligt att andra länder ska utbilda de läkare vi behöver. Vi jobbar nu med en uppdimensionering av läkarutbildningen, säger Lars Leijonborg.
Läkarstudenter utomlands med studiemedel
Källa: CSN