Ryska oligarker bakom bolag som anlitas av svenska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oligarken Viktor Vekselberg har nära band till Vladimir Putin och står på USA:s sanktionslista. SVT:s granskning visar att Försvarsmakten, Trafikverket och flera andra myndigheter har gjort affärer på runt 100 miljoner kronor med ett bolag där Vekselberg är största ägare.

Året är 2011 och Vladimir Putin besöker statsminister Fredrik Reinfeldt på Rosenbad. Syftet är att stärka det ekonomiska utbytet mellan Ryssland och Sverige.

Med på mötet är även den ryska oligarken Viktor Vekselberg som för tillfället bygger upp Rysslands egna ”Silicon Valley”. En bild visar hur han tillsammans med Ericssons dåvarande vd skriver under avtal som tar länderna ett steg närmare tätare samarbeten. Därefter ger sig delar av den ryska delegationen vidare för audiens hos Kungen.

Kriget i Ukraina

Drygt tio år har gått sedan mötet på Rosenbad och relationen mellan Ryssland och västvärlden är nu raserad.

Ägare i svenska bolag

SVT har granskat de ryska oligarkernas ekonomiska intressen i Sverige och hittat en rad miljardärer som kontrollerar eller är storägare i svenska bolag.

En av dem är Viktor Vekselberg. Han står som verklig huvudman, yttersta ägare, till det Vadstena-baserade bolaget Sulzer Pumps Sweden AB som ingår i en börsnoterad schweizisk koncern med över 15 000 anställda.

Granskningen visar att svenska myndigheter har köpt varor och tjänster för cirka 100 miljoner kronor av bolaget från 2014 till 2020.

Försvarsmakten och Trafikverket är två av kunderna – där den senare har gjort affärer för drygt två och en halv miljon kronor under perioden.

– Vi kommer se över vad vi har för avtal just nu. Vi har regelverk för hur vi ska göra upphandlingar, men nu är det en ny värld som vi har att förhålla oss till, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Från Försvarsmaktens sida handlar det om affärer för närmare två miljoner kronor med pumpföretaget under 2019 och 2020.

”Försvarsmakten ser allvarligt på de uppgifter som framkommit”, skriver myndigheten till SVT och säger att de har kontrollerat att det inte finns några aktuella avtal mellan myndigheten och bolaget.

På USA:s sanktionslista – men inte EU:s

Viktor Vekselberg, vars tillgångar beräknades till över 60 miljarder svenska kronor den 8 mars, blev förmögen under 1990-talet när Ryssland privatiserade smältverk och gruvor inom aluminiumproduktion. För femton år sedan började han köpa stora aktieposter i flera schweiziska industrikoncerner, däribland Sulzer.

Sedan 2018 har Vekselberg varit föremål för amerikanska sanktioner efter att ha pekats ut i samband med utredningen om rysk inblandning i USA:s presidentval två år tidigare.

Vekselberg ägde en majoritet av aktierna i schweiziska Sulzer fram till de amerikanska sanktionerna – men minskade då sitt ägande till 48 procent för att bolaget inte skulle drabbas. Aktieutdelningarna till honom har sedan dess varit stoppade.

Sulzer har efter SVT:s publiceringar hört av sig med ett uttalande:

”Vekselberg finns sedan 2018 på USA:s sanktionslista och har fråntagits sitt ekonomiska intresse i Sulzer, utan möjlighet att sälja aktier eller få tillgång till utdelningar. Sulzers verksamhet bedrivs oberoende av alla aktieägare”, skriver kommunikationsavdelningen i Schweiz.

Inblandad i infrastrukturprojekt

Viktor Vekselberg har länge haft affärer ihop med oligarkkompanjonen Oleg Deripaska. SVT har tidigare berättat om deras kontroll över aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall.

Oleg Deripaska är även storägare i den österrikiska byggkoncernen Strabag som i sin tur äger flera svenska bolag som har fakturerat myndigheter på miljarder för stora infrastrukturprojekt. Förbifart Stockholm, Citybanan i Stockholm och Marieholmstunneln i Göteborg är några av dem.

Strabag skriver till SVT att de fördömer den ryska invasionen av Ukraina och menar att den ryska oligarken inte har något inflytande över den operativa verksamheten.

Ministern: Ska bli oberoende av Ryssland

Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) gav i veckan Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i uppdrag att ”kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige”.

– Jag tycker att vi ska göra oss så oberoende av Ryssland som det bara går. Ryssland är inte längre en handelspartner, säger hon till SVT.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet